Aktualizácia zoznamu QPS odporúčaných biologických činiteľov pridávaných do potravín alebo krmív oznámených úradu EFSA do marca 2018
Kvalifikovaný predpoklad bezpečnosti (QPS) bol vyvinutý s cieľom poskytnúť harmonizovanú podporu pre hodnotenie rizika (HR) biologických činiteľov, ktoré je vykonávané vedeckými panelmi Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA).
Posudzovaná bola totožnosť, súbor poznatkov, bezpečnostné obavy a mikrobiálna rezistencia platných taxonomických jednotiek.
Bezpečnostné obavy, identifikované pre taxonomickú jednotku, sú vyjadrené „kvalifikáciami" a mali by byť posudzované vedeckými panelmi EFSA priamo na úrovni jednotlivých mikrobiálnych kmeňov.
Počas súčasného hodnotenia zoznamu sa nenašli žiadne nové informácie, ktoré by zmenili dosiaľ odporúčané taxonomické jednotky QPS a ich kvalifikácie. Panel pre biologické riziká úradu EFSA objasnil, že kvalifikácia „iba na výrobné účely" znamená absenciu životaschopných buniek produkčného organizmu v konečnom produkte. Takáto kvalifikácia sa môže použiť aj na potraviny alebo krmivá s obsahom mikrobiálnej biomasy.
V období september 2017 – marec 2018 bol zoznam QPS aktualizovaný o 46 mikroorganizmov. Z nich 28 bolo biologických činiteľov s už existujúcim statusom QPS. 15 bolo vylúčených v rámci predchádzajúceho mandátu QPS (10 vláknitých húb a 1 bakteriofág) alebo súčasného mandátu (2 oznámenia o Streptomyces spp. a 1 o Escherichia coli) a 1 bol vylúčený z dôvodu vyžiadania potvrdzujúcich údajov pre HR prípravku na ochranu rastlín (Pseudomonas sp.).
Opätovne hodnotené boli 3 taxonomické jednotky: Paracoccus carotinifaciens, Paenibacillus lentus (oba hodnotené v rokoch 2008 a 2014) a Yarrowia lipolytica (hodnotená po prvýkrát). Paracoccus carotinifaciens a Paenibacillus lentus nemôžu získať status QPS z dôvodu nedostatku vedeckých údajov. Yarrowia lipolytica bola odporučená pre získanie statusu QPS, avšak iba výrobné účely.
Vedecké stanovisko je dostupné na webovom sídle úradu EFSA:https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/5315