Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktualizované výživové hodnoty: 10 rokov práce, 34 živín

16-09-2019

Parma, 04. 09. 2019

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) publikoval vedecké stanoviská o referenčných výživových hodnotách (DRV) pre sodík a chlorid. Zverejnenie stanovísk predstavuje zavŕšenie desaťročnej práce výživových odborníkov EFSA. Táto dlhá cesta sa začala v roku 2009 po tom, čo Európska komisia požiadala EFSA o aktualizáciu hodnôt. Tie boli totiž naposledy stanovené v 90. rokoch, a to pre makronutrienty ako sú bielkoviny a sacharidy, a tiež pre všetky vitamíny a minerály.

K úspechu prispelo v priebehu rokov mnoho vedcov EFSA. Vedúci a koordinátori dvoch pracovných skupín o tom povedali viac:
„za vitamíny" - Monika Neuhäuser-Berthold a Céline Dumas a „za minerály" Androniki „Ada" Naska a Agnès de Sesmaisons-Lecarré.

Čo je zvláštne na nedávno zverejnených vedeckých stanoviskách o DRV pre sodík a chlorid?
Agnès: V západnej strave sa sodík a chlorid nachádzajú hlavne v soli, ale vo väčšine potravín sa vyskytujú prirodzene. Telo ich potrebuje, aby fungovalo, ale pri nadmernej konzumácii môžu viesť k zvýšenému krvnému tlaku, čo je rizikový faktor kardiovaskulárnych chorôb. Odborníci EFSA dospeli k záveru, že 2 g sodíka za deň sú bezpečné a pre dospelú populáciu primerané. Príjem u dospelých v Európe je zvyčajne vyšší, takže kompetentné autority v EÚ môžu túto hodnotu v prípade potreby použiť ako východisko pre zníženie príjmu sodíka.

Ada: Je skutočne uspokojivé vidieť zverejnené posledné 2 stanoviská EFSA k DRV. Sodík a chlorid sú dobrými príkladmi, aké môže byť stanovenie DRV problematické, pretože existuje zložitá fyziologická súhra medzi niekoľkými živinami. Koľko z týchto živín je potrebných, primeraných alebo tolerovateľných, to sú práve tie komplexné otázky pre vedcov.

Čo sú to DRV?

Monika: DRV sú vedecky podložené referenčné výživové hodnoty denného príjmu živín u zdravej populácie. Je potrebné zdôrazniť, že DRV nie sú cieľom v oblasti výživy či odporúčaní pre jednotlivcov. Ich hodnoty sa líšia podľa životného štýlu, ale aj pohlavia. Nedostatočný alebo nadmerný príjem živín je spojený so zvyšujúcim sa rizikom chorôb.

Agnès: Historicky boli DRV vyvinuté na riešenie podvýživy, t.j. deficitu kalórií a mikroživín v dôsledku nedostatku potravín. V posledných desaťročiach sme zaznamenali nárast chronických chorôb spojených so stravovaním, ako sú obezita, cukrovka 2. typu, kardiovaskulárne choroby a niektoré druhy rakoviny. Výskum výživy sa preto zameral aj na tieto ochorenia. Takže teraz, keď nastavujeme DRV, musíme zvážiť nové typy údajov, ako sú rozsiahle populačné štúdie, aby sme zistili, ako ovplyvňuje príjem živín riziko chorôb.

Kto používa DRV?

Céline: Mnoho ľudí! Tvorcovia politík používajú DRV na stanovenie výživových usmernení, ktoré pomáhajú spotrebiteľom pri výbere zdravej potravy. Manažéri rizík ich využívajú na stanovenie referenčných hodnôt na informovanie spotrebiteľov o výživovom zložení balených potravín. Odborníkom na výživu a zdravie sú nápomocné pri posudzovaní a plánovaní stravovania. Výrobcovia potravín pomôžu pri tvorbe výrobkov a používajú ich aj výskumníci zaoberajúci sa výživou.

Aké boli hlavné výzvy pri stanovení DRV?

Ada: Posúdenie vedeckej literatúry bolo úplne najväčšou výzvou. Napríklad, v prípade sodíka sme systematicky preskúmavali literatúru, kriticky hodnotili vhodné štúdie a potom sme vykonali meta-analýzu [štatistická metóda kombinujúca údaje z viacerých zdrojov]. Modelovanie nám pomohlo určiť vzťah medzi dávkou a odozvou príjmu živín, ktoré sme potrebovali na stanovenie referenčných hodnôt. Ďalej sme kvantifikovali neistoty v našich vedeckých záveroch s cieľom zvýšiť transparentnosť informácií. Bol to vyčerpávajúci proces.

Ako budete stavať na tejto skúsenosti ako vedci v oblasti výživy?

Monika: Vyhodnocovanie vedeckých dôkazov v interdisciplinárnom prostredí bolo inšpirujúce a poskytlo nám hlboký rozhľad v rámci aktuálne dostupných poznatkov pre DRV. Identifikovali sme tiež niekoľko medzier v údajoch a vedeckých neistôt. Tieto budú ďalej stimulovať následné výskumné činnosti na univerzitách alebo diskusie na úrovni vnútroštátnych orgánov či na vedeckých konferenciách.

Kde môžu ľudia získať prístup k DRV?

Celine: Zverejnili sme súhrn všetkých stanovísk úradu EFSA pre DRV v EFSA Journal. Minulý rok sme spustili aj užívateľsky priateľský interaktívny nástroj, DRV Finder. Práve sme ho aktualizovali o hodnoty pre sodík a chlorid. Užívatelia môžu vyhľadávať DRV buď podľa živín alebo podľa cieľovej populácie. Odborníci si môžu ľahko skontrolovať užitočné definície, získať prístup k zodpovedajúcim vedeckým stanoviskám EFSA alebo predchodcu EFSA [Vedecký výbor pre potraviny]. DRV je možné z DRV Finder-u exportovať na ďalšie použitie. Momentálne je k dispozícii v 9 jazykoch EÚ, pričom je plánované rozsah jazykov ešte rozšíriť.

 

Vedecké stanoviská EFSA (v anglickom jazyku):

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.

 

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:
EFSA Media Relations Office
Tel.: +39 0521 036 149
E-mail: [email protected]


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood