Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Agrorezort začal bojovať proti dezinformáciám v starostlivosti o psy

24-02-2020

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR), v spolupráci s kynológmi a veterinármi, pripravilo pre všetkých majiteľov psov edukačnú príručku o starostlivosti a chove psov. Majiteľom psov priblížuje ich práva, povinnosti, základné informácie o potrebách psov, ich ochoreniach a starostlivosti o štvornohých členov rodiny. Príručkou agrorezort bojuje aj proti dezinformáciám o chove psov, ktoré sa šíria po internete.

„Vďaka našej intenzívnej aktivite počas posledných štyroch rokov, má dnes Slovensko jednu z najpokrokovejších legislatív v oblasti chovu a ochrany zvierat spomedzi krajín EÚ. Žiadna legislatíva však nemôže nahradiť edukáciu. Navyše na internete sa objavuje čoraz viac dezinformácií o starostlivosti a chov psov, ktoré môžu psíkom uškodiť. Rozhodli sme sa preto vytvoriť túto príručku, ktorú budeme v spolupráci s Komorou súkromných veterinárnych lekárov distribuovať aj začínajúcim a skúsenejším chovateľom,“ vysvetlila Gabriela Matečná, vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (SNS).

Agorezort pri tvorbe príručky pre majiteľov psov spolupracoval s veterinármi a chovateľmi psov. Informácie v príručke informujú vlastníkov psov a vedú ich tak k lepšej starostlivosti. V brožúre sú napríklad informácie o chorobách, hygiene a výžive psov. Obsahuje aj podmienky a požiadavky na držbu psa a pravidlá pohybu so psom na verejnosti, či v prírode. Užitočným tipom aj pre skúsenejších psíčkarov je prvá pomoc a odporúčaná lekárnička. Menej skúseným majiteľom a chovateľom psov prídu vhod aj informácie o zásadách správneho očkovania, odčervovania a čipovania psov. Veľmi dôležitou časťou sú aj informácie o potravinách, ktoré do psieho jedálnička nepatria. Ministerstvo sa zameralo aj na vyvracanie dezinformácií a mýtov o chove psov.

„Vlastniť psa môže ktokoľvek, nemusí pri tom spĺňať žiadne kvalifikačné nároky. Pes je však živý tvor a starostlivosť o neho vyžaduje určité vedomosti. Edukácia majiteľov zvierat je preto mimoriadne dôležitá. Verím preto, že aj vďaka tejto informačnej príručke budú vedieť majitelia svojim psím členom rodiny zabezpečiť kvalitnejšie životné podmienky,“ dodala Gabriela Matečná. V spolupráci s Komorou veterinárnych lekárov SR prebehne aj propagácia tejto brožúry vo veterinárnych ambulanciách po celom Slovensku. Príručku pre majiteľov psov je možné nájsť na webovom sídle Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Prílohy (dokumenty na stiahnutie)



Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood