Facebook Statistics

Aktuality

Hrušovský lepník získal prestížne chránené zemepisné označenie

26-07-2022

Európska komisia zapísala do registra produktov s chráneným označením ďalšiu slovenskú špecialitu. Ide o takzvaný „Hrušovský pecník“, tradičnú pochúťku z Hrušova, obce v Banskobystrickom kraji.

Slováci ho poznajú ako okrúhly alebo napoly preložený koláč s priemerom 25 – 35 cm z kysnutého chlebového zemiakového cesta s náplňou vnútri alebo na povrchu.

Hrušovský lepník sa pripravuje v sladkej aj v slanej verzii:

  • s lekvárovou náplňou (slivkovou, čerešňovou),
  • tvarohovo-zemiakovou náplňou,
  • kapustovou náplňou,
  • cesnakovou náplňou
  • či kombináciou tvarohovo-zemiakovej náplne so škoricou a cukrom.

Na výrobu kysnutého chlebového zemiakového cesta sa používa pšeničná, ražná múka alebo špaldová múka, varené zemiaky, soľ a kvások.

Lepník sa pečie v kamennej peci vykúrenej tvrdým drevom (agátom, bukom, dubom či hrabom) pri teplote 300 °C. To mu dodáva mäkkú, vláčnu a vlhkú štruktúru, jemnú vôňu dreva a popola a zároveň citlivo prepája jednotlivé ingrediencie do originálnej chute.

Hneď po upečení sa každý lepník potrie roztopeným maslom, rastlinným olejom alebo masťou.

Príprava Hrušovského lepníka vychádza z historických receptúr. V prvých desaťročiach minulého storočia bol obradovým jedlom a zároveň najrozšírenejším koláčom.

Piekol sa v kamennej peci na štedrovečernú večeru a jedol z neho každý člen rodiny, ale aj všetky domáce zvieratá. Svoje miesto mal aj v pôstnych dňoch, na páračkách, na priadkach, na Veľkú noc. Neskôr sa piekol jedenkrát týždenne pred pečením chleba.

Chlieb sa piekol vždy v sobotu, aby bol čerstvý k nedeli a vystačil na celý týždeň. Vždy sa pieklo viac chlebov 4 až 6, podľa veľkosti rodiny. Na vzdialených hrušovských lazníckych usadlostiach sa lepníky piekli a pečú doteraz.


AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačka SPP 2023 – 2027
Agromapy
EÚ-štrukturálne a investičné fondy
Operačný program Kvalita životného prostredia 2014-2020
Značka kvality
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood