Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Lesy Slovenskej republiky venujú stovky vianočných stromčekov organizáciám starajúcim sa o ľudí

05-12-2016

Štátny podnik LESY Slovenskej republiky, patriaci pod Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR obdaruje detské domovy, nemocnice a domovy sociálnych služieb stovkami vianočných stromčekov. Akcia „Stromček pod stromček“ štartuje tento rok v Bratislave.

„Vianoce sú časom zbližovania. Ľudia trávia spoločné chvíle pri vôni ihličia vianočného stromčeka v kruhu najbližších. Práca štátnych lesníkov, zhmotnená vo voňavých slovenských stromčekoch prinesie pocit Vianoc aj tam, kde z rôznych dôvodov túto možnosť ľudia nemajú. Tento rok sme sa zároveň rozhodli rozšíriť akciu o dlhodobú spoluprácu s Univerzitnou nemocnicou v Bratislave,“ povedala Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Akciu „Stromček pod stromček“ štartujeme tento krát v Bratislave, kde navštívime resocializačné centrum Antona Srholca a 10 stromčekov venujeme aj Univerzitnej nemocnici. Chceme, aby vôňu našich slovenských a nie zahraničných stromčekov cítili aj obyvatelia Bratislavy. V najbližších dňoch naši lesníci roznesú jedličky, smreky a borovice do približne 300 zariadení po celej krajine. Ide nielen o školy, či nemocnice, ale aj o resocializačné zariadenia a domovy dôchodcov,“ spresnil generálny riaditeľ podniku LESY Slovenskej republiky Marian Staník.

„Tešíme sa na spoluprácu. Stromčeky spríjemnia atmosféru vo verejných priestoroch nemocnice, aj na konkrétnych oddeleniach. Napríklad na stromčeku na gynekologicko-pôrodníckej klinike pribudne za každé narodené bábätko jedna ozdoba. Ozdoby budú pribúdať za každého novorodenca až do 23. 12., kedy bude vianočný stromček pripravený na Štedrý deň,“ povedal riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava MUDr. Miroslav Bdžoch, PhD., MPH.

Vianočné stromčeky pochádzajú z lesníckych aktivít štátneho podniku. Časť z nich je z mladých lesných porastov, kde sa vyrezaním časti stromčekov uvoľňuje miesto pre rozvoj a rast, väčšina však zo špecializovaných plantáži. Tu aktuálne rastie 100 000 stromčekov, od najmenších, desaťcentimetrových,  až po dvojmetrové stromy. Lesy SR dodajú na trh zhruba 5 000 vianočných stromčekov ročne. Najväčší záujem je o jedle, smreky pichľavé, omorikové a o borovice čierne. Vzhľadom na zvyšujúci sa záujem podnik počíta so zvyšovaním dodávok slovenských vianočných stromčekov. Po období umelohmotných náhrad čoraz viac ľudí oceňuje vôňu a prirodzený vzhľad živých stromčekov. Nezanedbateľný je tiež ich ekologický prínos, keďže sa na rozdiel od umelých stromčekov dajú zlikvidovať bez nepriaznivého dopadu na životné prostredie a zároveň počas svojho rastu viažu CO2 a vyrábajú kyslík.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood