Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Mičovský pritvrdil v boji s africkým morom ošípaných

29-07-2020

MPRV SR zintenzívňuje opatrenia na boj proti Africkému moru ošípaných. Zameriava sa pritom na najvýznamnejšieho šíriteľa nákazy – diviačiu zver. Agrorezort zdvojnásobuje odplatu za odovzdané vzorky z diviakov a v prípade nedostatočného lovu požiada o súčinnosť ozbrojené zložky Slovenskej republiky.  Rezort apeluje aj na drobnochovateľov, ktorým odporúča vykonať domáce zabíjačky.

Situácia s nákazou afrického moru ošípaných sa na Slovensku výrazne zhoršuje. Od prvého prípadu pozitívneho nálezu afrického moru ošípaných (AMO) na území Slovenskej republiky už uplynul rok. Počas tohto obdobia sa nákaza rozšírila v poradí už do šiesteho okresu na Slovensku. Celkovo na Slovensku evidujeme už 222 prípadov AMO u diviačej zveri a 12 nálezov v chove domácich ošípaných.

 

Agrorezort nevylučuje, že aj najbližšie obdobie so sebou prinesie šírenie tejto nákazy. Prispieť k tomu môžu jednak intenzívne poľnohospodárske práce, ktoré zapríčiňujú migráciu zveri, ale aj zvýšený pohyb ľudí v prírode. Na túto situáciu sa ministerstvo pripravuje.

AMO sa výrazne priblížilo ku kľúčovým oblastiam chovu ošípaných na Slovensku. V okrese Rimavská Sobota sa chová 37 000 ks ošípaných a v okrese Lučenec takmer 16 000 ks. Bravčové mäso je pritom jedno z najobľúbenejších mias Slovákov a jeho spotreba 35,5kg na obyvateľa ročne, predstavuje najvyššiu spotrebu spomedzi mias. Ministerstvo preto nechce dopustiť kolaps tejto komodity a situáciu, kedy by sebestačnosť tohto sektora ešte viac klesla.

„Chceme zminimalizovať šírenie AMO aby sme ochránili chovy ošípaných. Na maximálnu mieru chceme znížiť stav diviačej zveri ako najvýznamnejšieho šíriteľa tejto nákazy a podchytíme všetky chovy ošípaných na Slovensku, ktoré budeme monitorovať. Posilňujeme počty veterinárnych inšpek; torov v daných oblastiach a ak bude potrebné, do lovu diviakov zapojíme aj ozbrojené zložky Slovenskej republiky“, uviedol Ján Mičovský, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Chovatelia, ktorí držia ošípané, sú povinní mať zaregistrovaný chov a to od jedného kusu chovaného pre vlastnú spotrebu. Veterinári preto v najbližších dňoch zintenzívnia kontroly zamerané na túto povinnosť. Do súčinnosti zapoja aj obce, prostredníctvom ktorých už teraz vyzývajú všetkých drobnochovateľov, ktorí doma chovajú ošípané v rizikových oblastiach, aby uprednostnili čo najskoršiu domácu zabíjačku. Produkty z nej totiž ešte teraz môžu obyvatelia použiť pre vlastnú spotrebu. Ak sa v danej lokalite AMO vyskytne, tieto ošípané budú utratené a spracované v kafilérií.

Rezort apeluje aj na poľovníkov. „Vyzývam užívateľov poľovných revírov, aby zintenzívnili lov diviačej zveri na maximum. Situáciu nesmieme podceniť a nákaza sa nesmie šíriť ďalej. Ako motiváciu zdvojnásobujeme odplatu za odovzdané vzorky z ulovených a nájdených diviakov. Dávam do pozornosti poľovníckym hospodárom, aby využívali možnosť aj opakovane žiadať navýšenie plánu lovu diviačej zveri. Štátna správa poľovníctva ich bude operatívne schvaľovať “, informoval Michal Tomčík, generálny riaditeľ sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva.

Ministerstvo chce dosiahnuť ešte výraznejšie zvýšenie lovu diviačej zveri a dôrazne sledovať plnenie tohto opatrenia. V prípade neplnenia intenzívneho lovu chce uplatňovať najprísnejšie sankcie. Pokiaľ sa spolupráca poľovníkov ukáže ako nedostatočná, ministerstvo požiada o súčinnosť pri minimalizácii stavov diviačej zveri armádu a políciu. Poľovníkom vo vybraných okresoch je ponúknutá aj dvojnásobná odplata za odovzdané vzorky z ulovenej alebo nájdenej uhynutej diviačej zveri.

Agrorezort zároveň hľadá ďalšie možnosti odbytu diviny, ktorá je vyšetrená a ponúka kvalitný zdroj mäsa z našich lesov, lúk a polí. „Chcem ubezpečiť spotrebiteľov, aby mali istotu, že všetko mäso, ktoré sa na pultoch bude ponúkať je kvalitné a zdravé. Uvádzaniu na trh predchádza dôkladná veterinárna kontrola so zameraním na každého jedinca ulovenej diviačej zveri“, dodal prof. Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood