Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Minister Mičovský na mieste činu!

03-05-2021

V lone jedinečnej prírody Horehronia a v krásnom lesnatom prostredí Veporských vrchov vzniklo pred takmer dvomi desaťročiami (2002) jedno z najvýznamnejších lesníckych miest Slovenska. Dnes sa na toto miesto činu vrátil samotný autor tejto unikátnej myšlienky a zakladateľ Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský. Symbolicky s organizátormi otvorili letnú turistickú sezónu, ktorá každoročne trvá od 1. 5. do 30. 9..

Podujatie vzhľadom na aktuálnu situáciu bolo neverejné. Za dodržania protipandemických opatrení absolvovali organizátori prehliadku vybraných expozícií. Tie by už v krátkej dobe, za predpokladu uvoľňovania súčasných opatrení a pozitívneho vývoja v súvislosti s ochorením COVID-19, mohli obdivovať všetci milovníci prírody.

„Vždy som túžil, aby Slováci, ale aj návštevníci z okolitých krajín mohli na tomto mieste spoznávať hodnoty lesa a význam lesníckej práce. Zoznámiť sa so skutočnými lesnými príbehmi v reálnom prostredí. A mňa nesmierne teší, keď sem každoročne s nadšením prúdia po Chodníku lesného času tisícky nadšencov prírody a lesa zvlášť,“ zdôraznil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský. Súčasný šéf slovenského agrorezortu bol totiž autorom myšlienky vytvoriť vo Vydrovskej doline toto jedinečné lesnícke múzeum a od začiatku stál pri jeho zrode. Lesnícky skanzen od roku 2002 patrí medzi Významné lesnícke miesta na Slovensku, ktorých je vyše 50.

Priamo v lone čistej prírody Horehronia tento skanzen ponúka na 4 km dlhom náučnom chodníku vyše 80 rozmanitých zastávok prezentujúcich históriu, pestovanie, ochranu a význam lesa, jeho životodarné funkcie a krásy, ale i prácu lesníkov, ktorí ho chránia a využívajú. Zvlášť obľúbenou zastávkou pre deti sú diviaky a daniele. V skanzene sa ďalej nachádza aj Euroles, ktorý je skutočne unikátnym miestom, pretože tu má každý členský štát EÚ zasadený svoj typický strom a návštevníci tu nájdu údaje o lesnatosti v Európe. Súčasťou skanzenu je Symbolický cintorín, ktorý je venovaný pamiatke všetkým, ktorí spojili svoj život a prácu s lesom.  Pre návštevníkov je k dispozícii aj 5 stálych expozícií:

  • Expozícia Izba starého horára,
  • Expozícia Lesy Slovenska,
  • Expozícia Lesy a život,
  • Expozícia Les v zrkadle vedy,
  • Expozíciu Strom je modlitba zeme k nebesiam.

Návštevnosť skanzenu, pred príchodom pandémie COVID-19 každoročne prevyšovala 50 tisíc návštevníkov. Súčasťou malebnej Vydrovskej doliny je aj legendárna historická Čiernohronská železnička, ktorej história sa datuje od roku 1909. Z pôvodne lesnej železničky s vyše 130 km traťou sa zrekonštruoval 12 km úsek, ktorý dnes vedie z Čierneho Balogu do Hronca a do Vydrovskej doliny, priamo do Lesníckeho skanzenu.

Dnešným spoločným otvorením Vydrovskej doliny, ktoré sa uskutočnilo v úzkom kruhu za sprievodu komorných hudobných telies miestnej základnej umeleckej školy, všetci aktéri potvrdili svoju vôľu a záujem postarať sa aj v najbližšej budúcnosti o návštevníkov tak, aby odchádzali z doliny vedomostne aj emocionálne obohatení, zvlášť v období klimatickej krízy, kedy príroda volá po našej stále zodpovednejšom správaní sa k jej hodnotám. Minister Mičovský zároveň vyzdvihol aj prácu partnerov podujatia, ktorý dnešné otvorenie spoluorganizovali, konkrétne obec Čierny Balog, LESY SR š.p. - OZ Čierny Balog a občianske združenie Vydra.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood