Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Ministri v Luxemburgu rokovali o rastúcej cene hnojív a o využití výnimočnej podpory na pomoc sektoru

19-10-2022

V pondelok 17. októbra sa minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan zúčastnil rokovania Rady ministrov AGRIFISH v Luxemburgu. Ministri počas zasadnutia diskutovali o aktuálnej situácii na poľnohospodárskom trhu, pričom sa zamerali najmä na vysoký nárast cien vstupov a dostupnosť hnojív, ktoré majú vplyv na výrobu a výrobcov vo všetkých odvetviach.

V tejto súvislosti sa na úrovni EÚ diskutuje aj o návrhu na uvoľnenie dovozov hnojív z tretích krajín. Slovensko však pri dovozoch hnojív z tretích krajín vyzvalo na opatrný prístup, keďže problémom nie je ich nedostatok, ale  skôr cena spôsobená vysokými vstupmi, najmä cenou plynu. Slovenská delegácia preto upozornila, že uvoľnenie dovozu, ktoré navrhuje Komisia, by malo negatívny vplyv na producentov močoviny a poľnohospodárskych hnojív v Európskej únii, čo by mohlo spôsobiť stratu našej nezávislosti a v budúcnosti by sa to mohlo obrátiť práve proti európskym poľnohospodárom.

Ministri sa venovali aj využitiu výnimočnej pomoci pre poľnohospodárov, ktorú členské štáty mali povinnosť vyplatiť do konca septembra. Slovensko v rámci tejto podpory žiadateľom vyplatilo 13,8 mil. EUR, pričom podporení boli chovatelia dojníc, oviec a ošípaných.

Ministri v Luxemburgu rokovali aj o uhlíkovom poľnohospodárstve. Minister Vlčan v tejto súvislosti kolegov informoval o vyhlásení krajín Vyšehradskej skupiny, Bulharska, Chorvátska, Rumunska a Slovinska podpísanom na spoločnom stretnutí, ktoré hostilo Slovensko v dňoch 6. a 7. októbra v Pezinku. Cieľom deklarácie bolo poukázať na príležitosti, ktoré uhlíkové poľnohospodárstvo prináša pre poľnohospodárov, lesníkov a životné prostredie, rovnako však upozorniť na výzvy, ktorým je pri implementácii tohto konceptu potrebné venovať náležitú pozornosť. Signatári privítali ambíciu Komisie predložiť nový legislatívny rámec k certifikácii odstraňovania uhlíka na konci tohto roka. V tejto súvislosti vyjadrili presvedčenie, že nové pravidlá prispejú k rozvoju uhlíkového poľnohospodárstva ako dobrovoľného obchodného modelu, ktorý záujemcom môže poskytnúť dodatočný zdroj príjmu. „Osobne ma veľmi teší, že text deklarácie vyzdvihuje aj úlohu lepšieho hospodárenia s pôdou a vodou pri zmierňovaní následkov klimatickej zmeny. Slovensko podporuje všetky aktivity vedúce k ochrane zdravia pôdy a jej vodozádržných vlastností, čoho dôkazom je aj príprava národného systému na oceňovanie aktivít vedúcich k zlepšovaniu uhlíkovej a vodnej bilancie krajiny. Som presvedčený, že práve zdravá pôda je veľmi dôležitá pre potravinovú, energetickú a klimatickú bezpečnosť“, uviedol minister.

Témou Rady AGRIFISH bolo aj navrhované zníženie spolufinancovania fytosanitárnych a veterinárnych programov. O zaradenie tejto témy na rokovanie ministrov požiadala rakúska a maďarská delegácia, ktoré s návrhom Komisie nesúhlasia. Slovensko žiadosť Rakúska a Maďarska podporilo. Podľa Vlčana: „akékoľvek zníženie sadzieb financovania aktivít v týchto oblastiach by zapríčinilo zhoršenie úrovne ochrany zdravia zvierat a zdravia rastlín. V tejto súvislosti sa obávame najmä vplyvu na prebiehajúce aktivity v oblasti boja proti Africkému moru ošípaných.“


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood