Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Národné výstavisko v Nitre po mesiacoch znova ožilo

16-05-2021

Vyľudnené ulice, ekonomika a hospodárstvo v neistote, svet hore nohami. Pred vyše rokom udrela do našich životov pandémia ochorenia COVID-19, ktorá si aj na Slovensku vyžiadali tisícky životov a množstvo ľudí trpí dodnes vážnymi následkami. Avšak štatistiky ostatných dní naznačujú, že situácia sa ako tak začína postupne dostávať do normálu. Pomyselným svetielkom nádeje prinavrátenia života, ktorý sme poznali pred pandémiou, môže byť výstava Programu rozvoja vidieka a symbolickú expozíciu s názvom Život s covidom, v areáli nitrianskeho NÁRODNÉHO VÝSTAVISKA agrokomplex. Na slávnostnom predstavení výstavy v rámci podujatia Noc múzeí a galérií 2021 sa dnes zúčastnil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský.

Celoeurópsky projekt Noc múzeí sa v tomto roku realizuje už po sedemnásty raz. Ide o francúzsku iniciatívu, realizovanú pod patronátom Rady Európy, ktorej cieľom bolo pripomenúť si sviatok všetkých múzejníkov - Medzinárodný deň múzeí (18. máj). Populárne a jedinečné podujatie má netradičnou formou, v nočných hodinách pri svetlách lámp a sviec, odkrývať svoje tajomstvá a prezentovať kultúrne a prírodné dedičstvo krajiny s dôrazom na význam jeho zachovania a ochrany. Tento rok sa u nás deje pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Hoci je v 21. storočí, v neistej pandemickej dobe a najmä s dôrazom na ochranu zdravia spoločnosti, bežné uskutočňovať podujatia formou online prenosu, za dodržania všetkých aktuálnych opatrení dnes v nitrianskom agrokomplexe oficiálne otvorili dve na seba nadväzujúce výstavy - Stála výstava Programu rozvoja vidieka SR 2014-2020 a Život s covidom. Na zahájení sa zúčastnil aj minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský.

„Nič netrvá večne. Ani pandémia. Každému, čo sem nohou vkročí a očami sa na chvíľu zahľadí bude jasné, ako nás Covid-19 poznačil a zasiahol do našich krehkých životov. Chceli sme vytvoriť túto symbolickú chodbu, na konci ktorej bude svetlo nádeje, že raz sa opäť postupne prinavráti svet do normálu. Pandémia nás preverila, ako sa vieme zomknúť, byť silnými a nevzdávať sa. Druhá časť výstavy viac upriamuje pozornosť na našu spätosť s krajinou, potrebu sebestačnosti a silu prírody, ktorá nám bola oporou v ťažkých časoch nedávno,“ uviedol šéf agrorezortu Ján Mičovský. Práve MPRV SR je druhým najväčším zriaďovateľom rezortných múzeí.

Výstava Programu rozvoja vidieka a Život s covidom sa začína na výstavisku 12-metrovou pútavou chodbou, ktorá je tematicky delená na 5 častí a na jej plášti sú návštevníkom premietané jednotlivé dejstvá. Na to plynule pokračuje interaktívna stála výstava Programu rozvoja vidieka plná moderných a trickartových prvkov obohatená historickými artefaktami z jedinečného fondu Slovenského poľnohospodárskeho múzea. Bližšie informácie sú k dispozícii aj na webovom sídle: https://agrokomplex.sk/.

Verím, že dnešným otvorením stálych výstav sa na agrokomplex opäť prinavrátia návštevníci a vystavovatelia. Výstava Život s Covidom je zrýchlenou spomienkou na to, čo sa nám všetkým podarilo prežiť v posledných mesiacoch. Udalosti spojené s pandémiou Covid-19 nám dokázali, ako rýchlo sa dá stratiť to, čo väčšina z nás považovala za samozrejmosť. Státisíce návštevníkov, ktoré každoročne prechádzali bránami národného výstaviska takouto samozrejmosťou boli taktiež. Výstavisko, a výstavníctvo ako také, protiepidemiologickými opatreniami v ostatných štrnástich mesiacoch utrpeli tvrdú ranu. Dúfam, že aj s podporou ministerstva a štátu sa nám podarí toto odvetvie opätovne naštartovať,“ uviedol Róbert Kanás, riaditeľ štátneho podniku agrokomplex NÁRODNÉ VÝSTAVISKO.

Pri tejto príležitosti sa do Noci múzeí zapájajú aj ostatné rezortné múzeá vo Zvolene, Svätom Antone a Tatranskej Lomnici, ktoré uchovávajú kultúrne dedičstvo z oblasti lesníctva, drevárstva a poľovníctva.

Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene sa do Noci múzeí zapája online virtuálnou prehliadkou stálych výstav, ale aj individuálnymi prehliadkami priestorov múzea v podobe múzejnej expedície pre mladších dobrodruhov popoludní a podvečer prehliadky ozvláštnia návštevníkom svetlá sviec a historických lámp.

Múzeum vo Svätom Antone ponúka prehliadku historických interiérov kaštieľa pri nočnom osvetlení. V programe je aj sprístupnenie zrekonštruovaných priestorov pivníc severného krídla spojené s ukážkou slávnostného svadobného prestierania.

Atraktívnu ponuku si pripravilo pre všetkých záujemcov aj Múzeum TANAPu v Tatranskej Lomnici, ktoré pripravilo on-line on-line koncert a krátke filmy o lese a práci ŠL TANAPu.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood