Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Nie sme opustené, nechytajte nás!

26-02-2021

Je isté, že jar sa pomaličky blíži. S prvým oteplením prichádza na svet potomstvo voľne žijúcich živočíchov. Návštevníci prírody by preto mali byť v strehu. Tieto mláďatá nie sú opustené, nezamrznú, a preto sa ich nepokúšajte zachraňovať.

Keď prichádzajú na svet mláďatá, príroda je o čosi viac zraniteľnejšia. Aj preto by sme k nej mali byť ohľaduplnejší. Nechajme prírodu rozkvitať a nerušme ju nevhodným správaním počas nášho pobytu v nej. Najmä v teplejších oblastiach Slovenska už vidieť malé zajace a diviačatá. Neskôr sa k ním pridajú srnčatá.

Diviačikom, kačiatkam a zajačikom príchod na svet v mrazoch neublíži. Samice zajaca poľného, ako aj srny, nechávajú svoje mladé odložené a niekoľkokrát za deň sa k nim vracajú. Sú roztomilé, ale nie sú opustené! Ich mama je niekde na blízku a práve Vaša prítomnosť jej bráni vrátiť sa späť. Nájdené mláďatá v žiadnom prípade nechytajte do rúk a čo najskôr sa vzdiaľte, najlepšie rovnakou cestou, akou ste prišli. Snažte sa vyhnúť aj nadmernému pohybu okolo mláďat a nezdržujte sa pri nich. Čím viac ľudského pachu na mieste zanecháte, tým viac návrat ich matky predĺžite. V žiadnom prípade sa ich nedotýkajte. Mláďatá po kontakte s človekom strácajú svoj prirodzený pach a matka ich následne už nemusí prijať.

Mimoriadne obozretní buďte pri náleze mláďat diviačej zveri, malých pruhovaných prasiatok. Ich matka (bachyňa) sa vzďaľuje len zriedka a pravdepodobne je niekde veľmi blízko. V záujme ochrániť svoje potomstvo nebude váhať zaútočiť a môže človeku spôsobiť vážne zranenia.

Rovnako obozretní buďte aj na prechádzke so psíkom, mláďa nedokáže uniknúť, ani sa brániť. Vyhnite sa preto miestam, kde je vysoká pravdepodobnosť ich výskytu a nepúšťajte svojho psa z dohľadu.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood