Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Prasacia amnestia

12-10-2020

Slovenským chovom ošípaných hrozí smrteľné nebezpečenstvo od nedisciplinovaných chovateľov. Ide o tých, ktorí si nesplnili povinnosť a svoje chovy nezaregistrovali. To znemožňuje kontrolovať, či urobili všetky opatrenia pred šírením vírusovej nákazy afrického moru ošípaných (AMO). Slovenská republika sa s AMO pasuje už od júla 2019. K dnešnému dňu evidujeme 298 pozitívnych prípadov u diviakov a 28 prípadov v chovoch domácich ošípaných v okrese Trebišov, Michalovce, Košice-mesto, Košice-okolie, Rožňava, Rimavská Sobota a Vranov nad Topľou. Na Slovensku chováme viac ako pol milióna ošípaných na 7 100 farmách. Z toho 360.000 kusov sa nachádza na 26 veľkých farmách. A práve tieto musí krajina ochrániť. Inak sa zníži sebestačnosť SR v bravčovom mäse, ktorá je teraz na úrovni len 37%.

V súvislosti s prasacou amnestiou minister Ján Mičovský zdôraznil: „Bezpodmienečne žiadam chovateľov ošípaných, aby využili prasaciu amnestiu a najneskôr do 23. októbra 2020 bezplatne zaregistrovali svoje chovy. Ak tak neurobia, ich správanie bude hodnotené ako hazardovanie s potravinovou bezpečnosťou Slovenska.“

Celý postup registrácie nájde vlastník na web stránke Plemenárskych služieb, kde si treba stiahnuť tlačivo, vytlačiť, vyplniť, dať si ho potvrdiť na Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe a potvrdené poslať na Centrálnu evidenciu hospodárskych zvierat v Žiline:

https://pssr.sk/index.php/sk/postup-registracie-chovu-osipanych/

Ak sa majitelia chovov zaregistrujú, nebudú sa voči nim uplatňovať žiadne sankcie. Štátna veterinárna a potravinová správa SR dnes posiela list všetkým starostom na Slovensku, v ktorom ich vyzýva, aby informovali občanov.

Každý nekomerčný chov musí spĺňať podmienky biologickej bezpečnosti, napr.:

  • ošípané nesmú prísť do styku s ošípanými z iných chovov a ani s diviakmi,
  • pri vstupe a výstupe z maštale musia byť zabezpečené hygienické opatrenia
  • poľovníci sa 48 hodín po poľovačke nesmú kontaktovať s ošípanými,
  • slama z oblasti s výskytom AMO sa nemôže používať na podstielku, na kŕmenie sa nesmie používať ani čerstvá tráva a zrnovina z takejto oblasti,
  • budovy chovov musia byť postavené tak, aby sa do nich nedostali žiadne iné diviaky, ani iné zvieratá (hlodavce, mačky,...),
  • každá zmena v správaní ošípanej sa musí nahlasovať na príslušnej RVPS alebo veterinárovi.

V pondelok 26. októbra 2020 sa začne na Slovensku veľká celoslovenská intenzívna kontrola chovov ošípaných.

„Nezaregistrovaným chovom hrozia pokuty až do výšky 3.500 Eur a tiež likvidácia zvierat. Ak farmár nesplní podmienky biologickej bezpečnosti, kontrolóri vydajú opatrenie na odstránenie nedostatkov s krátkym termínom odstránenia. Nasleduje opakovaná kontrola. Ak nepríde k náprave, chov sa likviduje, resp. chovateľ si môže urobiť domácu zabíjačku, ale musí dať vyšetriť mäso na AMO,“ vysvetlil prof. Jozef Bíreš, riaditeľ Veterinárnej a potravinovej správy SR.

V prípade výskytu AMO v chove s nedostatočnou biologickou ochranou, chovateľ stráca nárok na odškodné alebo poistné. Ak chovateľ nie je registrovaný, automaticky nedostane odškodnenie a tiež dostáva pokutu za neregistrovaný chov.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood