Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Štátne lesy TANAPu majú záujem riadiť dvaja uchádzači

04-06-2019

Do výberového konania na riaditeľa Štátnych lesov Tatranského národného parku sa prihlásili dvaja uchádzači. Záujem riadiť príspevkovú organizáciu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR prejavili dvaja profesionálni lesníci. Žiaden z  kritikov, ktorí sa v minulosti vyjadrovali negatívne na adresu organizácie, záujem o jej riadenie neprejavil.

„Nového riaditeľa ŠL TANAPu čaká viacero výziev. Región Vysokých Tatier je skúšaný prírodnými katastrofami, lykožrútovou kalamitou, suchom či povodňami. V posledných rokoch na jednej strane rastú požiadavky na výstavbu turistickej infraštruktúry. Na druhej, Štátna ochrana prírody prišla s návrhom prísne obmedziť pohyb turistov, horolezcov a skialpinistov, čo sa stretlo zo strany verejnosti s pochopiteľnou nevôľou. Nový riaditeľ Štátnych lesov TANAPu tak bude mať pred sebou neľahkú úlohu zosúladiť ochranu prírody s požiadavkami na udržateľný cestovný ruch a bude do istej miery aj mediátorom medzi týmito stranami,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Prihlášku do výberového konania podal aktuálne poverený riaditeľ ŠL TANAPu Ing. Maroš Petrík, ktorý vyštudoval lesné inžinierstvo na Vysokej škole lesníckej a drevárskej vo Zvolene. V organizácii pôsobí od roku 1985. Druhým uchádzačom je Ing. Juraj Piecka, PhD., ktorý vyštudoval Technickú univerzitu vo Zvolene, odbory lesníctvo a lesnícka fytológia. Aktuálne je poverený vedením výrobno-technického úseku odštepného závodu Šaštín, štátneho podniku LESY Slovenskej republiky.

Kvalifikačnými predpokladmi na pozíciu nového riaditeľa Štátnych lesov TANAPu bolo vysokoškolské vzdelanie II. stupňa so zameraním lesníckym, ekonomickým alebo prírodovedným. Uchádzači museli mať za sebou minimálne tri roky v riadiacej funkcii a minimálne 5 rokov praxe v prevádzke lesnej výroby alebo v štátnej správe lesného hospodárstva alebo v štátnej správe ochrany prírody alebo v štátnej ochrane prírody SR. Novinkou bolo, že každý uchádzač musí predložiť koncepciu rozvoja príspevkovej organizácie na päť rokov. Termín podania žiadosti o zaradenie do výberového konania spolu s požadovanými dokladmi bol 27. mája 2019.

Štátne lesy TANAPu sú príspevkovou organizáciou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Vo svojej kompetencii majú starostlivosť o lesné pozemky, drobné vodné toky, plesá, živočíšstvo a ryby na území TANAP, PIENAP a v ich ochranných pásmach. Užívateľom výsledkov týchto činností sú predovšetkým návštevníci parku nielen pri jeho spoznávaní, ale aj pri liečbe, rekreácii či športe. To všetko popri zachovaní prírodného prostredia národných parkov. Štátni lesníci TANAPu zabezpečujú tiež starostlivosť o lesné ekosystémy a zvieratá, výsadbu stromčekov, spracovanie kalamít a informovanie návštevníkov. Nemenej dôležitou úlohou je údržba, značenie a bezpečnosť turisticky značených chodníkov, lavičiek, odpočívadiel a pod.

Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood