Svetový deň potravín 2022
Svetový deň potravín sa každoročne oslavuje dňa 16. októbra pri príležitosti založenia Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). Kolektívna akcia v 150 krajinách sveta je to, čo robí Svetový deň potravín jedným z najoslavovanejších dní v kalendári OSN. Stovky podujatí a osvetových aktivít spájajú vlády, podniky, mimovládne organizácie, médiá a širokú verejnosť.
Tohtoročné motto Svetového dňa potravín znie
Leave NO ONE behind. Better production, better nutrition, a better environment and a better life. (SK preklad: Nenechajme nikoho napospas. Lepšia produkcia, lepšia výživa, lepšie prostredie, lepší život.)
Svetový deň potravín 2022 je poznačený krízami, ktorým svet čelí a predstavuje výzvu na zamyslenie sa nad súčasnými globálnymi výzvami.
Milióny ľudí na celom svete si nemôžu dovoliť primerané množstvo potravín, sú vystavení potravinovej neistote a podvýžive. Dnes sa však vyrába dostatok potravín na nasýtenie všetkých.
Problémom je dostupnosť k výživným potravinám, čo komplikujú aj krízy súčasnosti – pandémia COVID-19, ozbrojené konflikty, klimatická zmena, rast cien a medzinárodného napätia. Globálne výzvy nepoznajú hranice. Vlády, súkromný sektor, akademická obec, občianska spoločnosť a jednotlivci musia solidárne spolupracovať s cieľom zabezpečiť právo všetkých ľudí na výživu, mier a rovnosť.
Naše činy sú naša budúcnosť. Všetci sa môžeme zapojiť k oslave Svetového dňa potravín a pokračovať počas celého roka. Udržateľný svet je taký, v ktorom sa počíta s každým. Každý máme svoju úlohu, aby sme zabezpečili, že nikoho nenecháme pozadu. Začnime vo svojej komunite, v svojom meste, v svojom štáte. Ukážme súcit s druhými, hovorme a zvyšujme povedomie o nespravodlivosti, podieľajme sa na iniciatívach, ktoré poskytujú podporu tým, ktorí trpia chudobou a hladom, vojnovým konfliktom či zmenou klímy. Aj potraviny, ktoré si každodenne vyberáme, môžu niečo zmeniť, vyberajme si miestne, sezónne a udržateľné potraviny, neplytvajme potravinami, šetrime energiu, uvedomujme si dopady svojej uhlíkovej stopy.