Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Začala sa 8. ministerská konferencia FOREST EUROPE o budúcnosti lesov

14-04-2021

Budúcnosť, akú si želáme – lesy, aké potrebujeme. S týmto názvom sa dnes začína 8. konferencia ministrov procesu FOREST EUROPE o budúcnosti lesov, ich ochrane aj rozvoji v kontexte klimatických procesov na celom svete. Podujatie sa vzhľadom na situáciu koná v online priestore a jeho organizátorom je MPRV SR. Centrum organizovania je v Bratislave. Summit sa koná v spolupráci s nemeckým Federálnym ministerstvom pre potraviny a pôdohospodárstvo. V prvý deň sa uskutoční niekoľko panelových diskusií na súvisiace témy, ako aj diskusie s prizvanými expertmi na problematiku lesov a lesného hospodárstva z celého sveta.

Na tomto európskom samite ministrov zodpovedných za lesy a lesníctvo sa zúčastní približne 200 účastníkov zo 40 prevažne Európskych štátov a pozorovateľských organizácií. Konferenciu otvorí prezidentka Slovenskej Republiky Zuzana Čaputová, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej Republiky Ján Mičovský a ministerka pre potraviny a pôdohospodárstvo Nemecka Julia Klöckner. Slovenská republika v súčasnosti predsedá procesu FOREST EUROPE a predsedníctvo následne odovzdá Nemecku počas konferencie.

Otvárací príhovor prednesie aj bývalý Eurokomisár pre životné prostredie a súčasný spolupredseda Medzinárodného panelu OSN pre zdroje Janez Potočnik. V rámci prvého dňa sa bude konať  okrúhly stôl ministrov zameraný na tému adaptácie lesov na klimatickú zmenu. V rámci tohto rokovania prednesú ministri, ako aj zástupcovia pozorovateľských organizácií vyhlásenia k adaptácii lesova taktiež prebehne diskusia pozvaných expertov. Nosnou témou druhého dňa 8. ministerskej konferencie FOREST EUROPE 2021 bude všestranná úloha lesov v trvalo udržateľnom rozvoji.  Zároveň sa vo štvrtok očakáva oficiálne prijatie dvoch významných ministerských dokumentov, ktoré určia budúcnosť európskeho lesníctva.

Globálna zmena klímy naďalej postupuje nebývalým tempom. Jej súčasné dopady dokonca prevyšujú modelované predpovede z minulosti. S postupom zmeny klímy sa súčasné extrémne výkyvy a prejavy počasia môžu stať bežnými a budúcnosť pravdepodobne prinesie viac extrémnych vĺn horúčav a sucha. Aké dopady na lesné ekosystémy budú tieto zmeny mať? Ako zvýšiť odolnosť lesov, ich schopnosť adaptovať sa na prebiehajúcu zmenu klímy a zároveň plniť požiadavky ktoré dnešná spoločnosť na lesy kladie? Na túto a iné relevantné otázky budú diskutovať uznávaní medzinárodní odborníci a zástupcovia praxe:

  • Hans Joachim Schellnhuber, emeritný riaditeľ Postupimského inštitútu pre výskum dopadov klimatickej zmeny  (PIK)
  • Tomáš Hlásny, vysokoškolský profesor lesnej biológie na Českej poľnohospodárskej univerzite v Prahe
  • Fanny-Pomme Langue, generálna tajomníčka Konfederácie európskych vlastníkov lesov (CEPF)
  • Eckart Senitza, prezident európskej asociácia Pro Silva

Skupina medzinárodných expertov koordinovaná sekretariátom procesu FOREST EUROPE tzv. Liaison Unit Bratislava vypracovala v roku 2020 súbor odporúčaných adaptačných opatrení pre tvorbu politík a lesníctvo v Európe a je dostupná na linku: https://bit.ly/3db3HzL

FOREST EUROPE je najvyšším paneurópskym politickým procesom pre dialóg a spoluprácu v oblasti trvalo udržateľného obhospodarovania lesov  na európskom kontinente. Vytvára spoločné stratégie pre signatárov procesu zamerané na ochranu a trvalo udržateľné obhospodarovanie ich lesov. Jeho úlohou je najmä zlepšiť spoluprácu v oblasti lesníckej politiky v gescii ministrov zodpovedných za lesy v krajinách Európy, ako aj podporovať trvalo-udržateľné využívanie lesov s cieľom zabezpečenia všetkých funkcií lesov nevyhnutných pre spoločnosť.

Doteraz sa od vzniku iniciatívy (1990) uskutočnilo 7 ministerských konferencií v Štrasburgu (1990), Helsinkách (1993), Lisabone (1998), Viedni (2003), Varšave (2007), Osle (2011) a Madride (2015). Záväzky prijaté týmito ministerskými konferenciami dokázali pozitívne ovplyvniť tvorbu a implementáciu príslušných politík v európskom geopolitickom regióne.

Viac informácií nájdete na https://foresteurope.org/8th-ministerial-conference/


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood