Facebook Statistics
Značka Kvality

Bezpečnosť a účinnosť Monimax® pre kurčatá na výkrm a chované na znášku

16-11-2018

Kokcidiostatikum Monimax® (monenzín sodný a nikarbazín) je bezpečný pre kurčatá na výkrm a znášku pri najvyššej úrovni použitia: 50 mg monenzínu a 50 mg nikarbazínu/kg kompletného krmiva.

Metabolické cesty oboch účinných látok sú podobné ako u kurčiat, tak i moriek a potkanov. Po požití je nikarbazín rýchlo rozložený na dinitrokarbanilid (DNC) a 2-hydroxy-4,6-dimetylpyrimidín (HDP), ktoré spolu nereagujú.

Monimax® nepredstavuje riziko genotoxicity. Najnižšia hladina bez pozorovaného účinku (NOEL) pre monenzín sodný bola identifikovaná v štúdii vývojovej toxicity u králikov ako 0,3 mg sodnej soli monenzínu/kg telesnej hmotnosti/deň. Najnižšia hladina bez pozorovaného nežiaduceho účinku (NOAEL) bola identifikovaná na základe absencie mikrokryštálov v moči a súvisiacich mikroskopických zmien v obličkách v 52-týždňovej štúdii na potkanoch s použitím DNC + HDP ako 20 mg DNC + 8 mg HDP/kg telesnej hmotnosti/deň. Na základe vykonaných toxikologických štúdií sa medzi monenzínom sodným a nikarbazínom neočakáva žiadna významná interakcia.

Použitie Monimax® pri najvyššej navrhovanej dávke nepredstavuje riziko pre osoby konzumujúce živočíšne produkty z takto ošetrených kurčiat na výkrm a kurčiat chovaných na znášku. U kurčiat na výkrm nie je vyžadovaná ochranná lehota. Údaje o rezíduách zodpovedajú stanoveným maximálnym reziduálnym limitom (MRL) pre monenzín a DNC. 

Na základe dostupných údajov nemôže Panel pre doplnkové látky (FEEDAP) Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) dospieť k záveru ohľadom bezpečnosti produktu Monimax® pre životné prostredie.

Monimax® má potenciál regulovať kokcidiózu u kurčiat na výkrm, a to v minimálnej koncentrácii 40 mg monenzínu a 40 mg nikarbazínu/kg kompletného krmiva. 

Celú vedeckú správu nájdete na webovom sídle EFSA.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood