Facebook Statistics
Značka Kvality

Bezpečnosť D-ribózy ako novej potraviny podľa nariadenia (EÚ) 2015/2283

13-06-2018

Panel NDA úradu EFSA bol požiadaný Európskou komisiou o vydanie vedeckého stanoviska k D-ribóze ako novej potravine podľa nariadenia (EÚ) 2015/2283. Žiadateľ má v úmysle pridávať D-ribózu do rôznych potravín, výživových doplnkov a potravín pre špecifické skupiny obyvateľstva. D-ribóza sa vyrába fermentáciou za použitia určitého bakteriálneho kmeňa Bacillus subtilis a je predávaná ako prípravok Bioenergy Ribose™. Informácie o bakteriálnom kmeni ako zdroji D-ribózy sú dostatočné a nevyvolávajú obavy o bezpečnosť látky. Panel NDA odvodil zo štúdie chronickej toxicity hladinu bez pozorovaného nežiaduceho účinku (NOAEL) pre potkany ako 3,6 g/kg telesnej hmotnosti za deň. Zo štúdií na ľuďoch bola NOAEL určená ako 70 mg/kg telesnej hmotnosti za deň. Na stanovenie NOAEL u detí nie je dostatok údajov. Akceptovateľný denný príjem D-ribózy pre celkovú populáciu bol stanovený ako 36 mg/kg telesnej hmotnosti za deň.

Vedecké stanovisko je dostupné na webovom sídle úradu EFSA:
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/5265

Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood