Bezpečnosť oleja zo semien Allanblackia - rozšírenie použitia v rastlinných olejoch, mlieku a v žltých tukových a krémových nátierkach
V roku 2007 Panel NDA Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) dospel k záveru, že olej zo semien stromu Allanblackia je za navrhovaných podmienok použitia bezpečný pre ľudskú spotrebu.
Vzhľadom na vysoký obsah triglyceridov kyseliny stearovej a olejovej je olej vhodný ako "pevná zložka". Žiadateľ preto požiadal o schválenie jeho použitia ako novej zložky potravín (NF) v žltých tukových a krémových nátierkach na úrovni 20 hmotnostných % (w/w).
V žiadosti bolo predložené:
- zvýšenie povolenej maximálnej úrovni použitia v žltých tukových nátierkach a nátierkach na báze krému (t. j. 20 % w/w) na 30 % (w/w)
- použitie v zmesiach rastlinných olejov a v mlieku až na maximálnu úroveň použitia 30 % (w/w)
- návrhy na zmeny v špecifikácii NF, hoci žiadateľ poznamenal, že olej sa zbiera, extrahuje a rafinuje za použitia rovnakých procesov, aké sa v súčasnosti používajú pre iné jedlé rastlinné oleje a ktoré boli hodnotené v pôvodnej žiadosti v roku 2007
Podľa informácií poskytnutých žiadateľom sa výrobný proces a zloženie NF nemenia. Panel NDA poznamenáva, že revidované limity pre transmastné kyseliny, nezmydeľniteľný podiel a peroxidové číslo sú podobné ako pre iné jedlé oleje a tuky. Žiadateľ tiež uviedol, že vykonal komplexné vyhľadávanie literatúry, pričom použil niekoľko rôznych databáz. Vzhľadom na to, že sa neuskutočnili žiadne predklinické alebo klinické štúdie oleja Allanblackia, tieto nemohli byť v žiadosti predložené. Podľa Panelu NDA by mohlo navrhované rozšírené použitie potenciálne zvýšiť príjem NF, čo sa nepovažuje za nutrične nevýhodné. Panel NDA dospel k záveru, že olej zo semien Allanblackia je bezpečný pri rozšírenom použití, ktoré bolo predložené v žiadosti.
Vedecké stanovisko nájdete na webovom sídle EFSA: