Facebook Statistics
Značka Kvality

EFSA spustila konzultáciu k transportom zvierat

20-04-2021

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) zhromažďuje názory zainteresovaných strán k vedeckému hodnoteniu rizika ohľadom welfare zvierat prepravovaných v EÚ. Hodnotenie podporí Európsku komisiu pri preskúmaní právnych predpisov v oblasti welfare zvierat.

EFSA chce prostredníctvom verejnej konzultácie:

  • zhromaždiť všetky dostupné údaje a informácie o prostredí (teplota, vlhkosť, hladina amoniaku, atď.), ktorému sú zvieratá počas prepravy vystavené
  • získať názory zainteresovaných strán na to, či sa mandát Európskej komisie a jeho interpretácia EFSA vzťahuje na v dokumente uvedené praktiky transportu (pokryla EFSA všetky hlavné praktiky?)
  • zhromaždiť spätnú väzbu o praktických prekážkach, ktoré bránia dodržiavaniu platných právnych predpisov týkajúcich sa welfare zvierat pri transporte

Nikolaus Kriz, vedúci oddelenia zdravia zvierat a rastlín EFSA, uviedol: „Rozhodli sme sa uskutočniť včasné konzultácie, aby sme zabezpečili, že naša práca bude založená na čo najširšej základni dôkazov. Vedeckej literatúry o preprave zvierat je nedostatok, a preto hľadáme podnety od všetkých príslušných orgánov, ako sú organizácie prepravujúce zvieratá, národné orgány, mimovládne organizácie a veterinárne združenia. Úspešná verejná konzultácia je dôležitá nielen pre EFSA, ale pre všetkých, ktorí chcú posilniť štandardy welfare zvierat v EÚ za použitia najmodernejších vedeckých poznatkov."

Vedecké stanovisko bude finalizovať EFSA v druhej polovici roku 2022. Stanovisko identifikuje riziká a dôsledky spoločnej prepravy na welfare zvierat (napr. roll-on roll-off trajekty, cestná a vzdušná preprava pre 6 skupín zvierat: koňovité (kone, somáre), hovädzí dobytok (dobytok a teľatá), malé prežúvavce (ovce a kozy), ošípané, domáce vtáky (kurčatá, nosnice, morky, atď.) a králiky).

Zistenia z hodnotenia EFSA podporia v rámci stratégie Farm to Fork aktualizáciu politiky welfare zvierat transportovaných v EÚ. Verejná konzultácia bude otvorená 8 týždňov, do 8. júna 2021.

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.

Kontakty pre médiá:

EFSA Media Relations Office
Tel.: +39 0521 036 149
E-mail: [email protected]

​AskAQuestion Service

Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood