Facebook Statistics
Značka Kvality

EK vyhlásila otvorené výberové konanie pre obnovu členov Správnej rady EFSA

30-05-2019

Európska komisia vyhlásila otvorené výberové konanie pre obnovu 7 z celkom 14 členov Správnej rady EFSA, ktorých mandát skončí 30. júna 2020.

 

Úrad EFSA bol ustanovený v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady č. 178/2002. Toto nariadenie stanovuje všeobecné zásady a požiadavky potravinového práva, zriaďuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a stanovuje  stanovujú postupy týkajúce sa bezpečnosti potravín.

Úlohou úradu EFSA, ktorý sídli v talianskej Parme, je poskytovať inštitúciám EÚ nezávislé odborné stanoviská, vedeckú a technickú podporu pre legislatívnu legislatívne a politickú činnosť v oblastiach, ktoré majú priamy alebo nepriamy vplyv na bezpečnosť potravín a krmív. Táto činnosť má prispievať k zvyšovaniu dôvery spotrebiteľov, hladkému fungovaniu vnútorného trhu a vysokej úrovni ochrany zdravia ľudí, zdravia a pohody zvierat, zdravia rastlín a ochrany životného prostredia.

V súlade s článkom 25 vyššie uvedeného nariadenia sú členovia Správnej rady menovaní tak, aby bola zaistená najvyššia úroveň odbornej kvalifikácie, široký rozsah príslušných skúseností a súčasne čo najširšie geografické rozmiestnenie v rámci EÚ. Navyše, štyria z týchto členov musia mať skúsenosť s pôsobením v organizáciách zastupujúcich spotrebiteľov a iné záujmové skupiny.

Výzva bola publikovaná v Úradnom vestníku Európskej únie (Official Journal of the European Union) 24. mája 2019 (OJ C 179 of 24 May 2019).

Zloženie Správnej rady, jej úlohu a pôsobnosť, ale predovšetkým podrobné informácie týkajúce sa kvalifikácie uchádzačov pre túto pozíciu a výberové kritériá možno nájsť na internetovej adrese:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/PDF/?uri=OJ:C:2019:179:FULL&from=CS

Rovnako tak je možné tu nájsť ďalšie informácie týkajúce sa vymenovania a mandátu členov Správnej rady, účasti na zasadnutiach alebo rovnakých príležitostiach pre uchádzačov

 

Formulár žiadosti nájdete na adrese : Application form (priamy odkaz)

Konečný termín na predkladanie žiadostí je 19. júl 2019.

Po predložení všetkých žiadostí vypracuje Európska komisia zoznam kandidátov, ktorý spolu so zodpovedajúcou dokumentáciou predloží Rade EÚ, ktorá následne na základe konzultácií a stanoviska Európskeho parlamentu vymenuje nových členov Správnej rady.

Funkčné obdobie by malo byť štvorročné a začína od 1. júla 2020 do 30. júna 2024, to však zmení schválenie návrhu nariadenia Európskeho parlamentu a Rady o transparentnosti a udržateľnosti hodnotenia rizík v potravinovom reťazci v EÚ, ktoré dopĺňa nariadenie (ES) č. 178 / 2002 a ďalšie právne akty EÚ v lete 2019. Toto nariadenie by malo nadobudnúť účinnosť v prvej polovici roka 2021, tzn. po vymenovaní siedmich nových členov Správnej rady. Z tohto dôvodu sa skončí funkčné obdobie členov Správnej rady menovaných na základe tejto výzvy 30. júna 2022.

Všetci kandidáti uchádzajúci sa o pozíciu člena Správnej rady EFSA na základe tejto výzvy budú samozrejme informovaní o výsledku výberového konania. Európska komisia zabezpečuje všetkým uchádzačom spracovanie a ochranu osobných údajov v súlade s platnou legislatívou.

Ak si žiadateľ želá zaslať žiadosť v inom oficiálnom jazyku EÚ než v jazyku anglickom, môže vyplniť anglický formulár v jazyku, ktorému dáva prednosť alebo kontaktovať sekretariát na e-mailovej adrese [email protected] a vyžiadať si príslušnú jazykovú verziu formulára a odoslať späť na uvedenú e-mailovú adresu sekretariátu.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood