Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív tlačových správ

Epidémia afrického moru ošípaných opäť udiera

13-07-2020

Takmer rok od prvého prípadu afrického moru ošípaných (AMO) sa situácia opakuje. V trebišovskom okrese v obci Čierna zaznamenali nákazu AMO u dvoch kusov ošípaných v domácom chove. Agrorezort žiada obozretnosť a dodržiavanie preventívnych opatrení. 

AMO v relatívne krátkom čase nekontrolovane zasiahol veľkú časť územia Európy. Táto nákaza bola na Slovensku prvýkrát potvrdená 25. júla 2019 v chove domácich ošípaných v obci Strážne, okr. Trebišov. O niečo neskôr, 12. augusta 2019, bola potvrdená aj prvá informácia o výskyte nákazy u diviaka, uloveného v rovnakom okrese. K dnešnému dňu Slovensko eviduje už 216 prípadov u diviačej zveri. Na našom území je nákaza AMO lokalizovaná v štyroch okresoch (Trebišov, Michalovce, Košice-okolie a Košice-mesto).

V chove domácich ošípaných sme posledný prípad zaznamenali 19. augusta 2019 (odvtedy sa AMO vyskytol už len u diviačej zveri). V decembri 2019 Európska komisia zrušila pre Slovensko aj infekčnú oblasť pre AMO. Dňa 10. júla 2020 sa však situácia po 11 mesiacoch mení. V obci Čierna (okres Trebišov) došlo k pozitívnemu testovaniu dvoch ošípaných v domácom chove. Nákazu potvrdilo národné referenčné laboratórium vo Zvolene.

Ohnisko nákazy je v obci Čierna, 1,5 km od ukrajinskej a 2,5 km od maďarskej hranice, kde je už dlhodobejšie potvrdzovaný výskyt nákazy v populácii diviakov. V chove boli chované 2 ošípané. Ide o nekomerčný chov pre vlastnú spotrebu chovateľa. Ošípané mali zvýšenú telesnú teplotu a neprijímali krmivo. Následne ošípané uhynuli a 7. júla 2020 prebehlo vzorkovanie zvierat za účelom potvrdenia/vyvrátenia nákazy. Vytvorené boli ochranné pásma (3 km) okolo ohniska – obce Čierna a pásma dohľadu (10 km) v súvislosti s výskytom AMO.

Slovenská republika už informovala bezprostredne po potvrdení nákazy Európsku komisiu, členské štáty Európskej únie a podala hlásenie na Medzinárodný úrad pre nákazy (OIE) so sídlom v Paríži.

Na Slovensku bol poľovníkom nariadený intenzívny lov diviačej zveri, na ktorý poľovníci zareagovali zodpovedne. Prebieha aj aktívne sledovanie situácie štátnymi veterinármi a poľovníkmi, ktorým štát uhrádza náklady za odovzdané vzorky z nájdených a ulovených diviakov. Vo veterinárnom laboratóriu vo Zvolene neustále prebieha vyšetrovanie odovzdaných vzoriek.

Agrorezort upozorňuje na príznaky, ktoré sa objavili na infikovaných ošípaných. Tie dokážu spozorovať relatívne rýchlo aj drobnochovatelia. Sú to zvýšená teplota zvieraťa, krvou podliate štípance po muchách, krvné podliatiny na koži, hnačka a znížený príjem krmiva. Ich nahlásenie, či už štátnemu alebo súkromnému veterinárnemu lekárovi, je extrémne dôležité pre zamedzenie šírenia AMO do ďalších oblastí Slovenska.

V prípade akejkoľvek zmeny správania,  resp. narušení zdravotného stavu  alebo v  prípade úhynu domácej ošípanej, je majiteľ zvieraťa povinný tento úhyn ihneď nahlásiť príslušnej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe a príslušnému súkromnému veterinárnemu lekárovi.

Vďaka úsiliu, správnym opatreniam, intenzívnej komunikácii a nekompromisným riešeniam v dotknutých chovoch ošípaných, sa nám pomerne darí AMO na území Slovenskej republiky zvládať. Situácia za našimi hranicami je však katastrofálna a naďalej pribúdajú nové prípady. V okolitých krajinách len v tomto roku zaznamenali okolo 7 000 potvrdených prípadov AMO u diviačej zveri. Najviac prípadov je potvrdených v Maďarsku – 2 900 prípadov a 2 700 prípadov v Poľsku. Práve tieto dve krajiny výrazne ohrozujú územie Slovenskej republiky. V bezpečí nie je ani územie susediace s Ukrajinou, kde sa už niekoľko prípadov AMO potvrdilo neďaleko hraničného územia so Slovenskom.

Výskyt AMO na maďarskom území sa zhoršuje, preto reálna hrozba ďalších nálezov zďaleka nezanikla a nezanikne najmä vtedy, ak sa všetci, od drobnochovateľov, cez chovateľov, poľovníkov, ale aj bežných občanov, nebudú správať zodpovedne a nebudú rešpektovať veterinárne opatrenia. Je nevyhnutné,  aby všetci chovatelia mali chovy zaregistrované, ošípané a odstavčatá kupovali iba zo známych zdrojov a nie z oblastí mimo Slovenska, kde bol AMO potvrdený. Nie je vylúčená ani cesta prenosu cez zeleninu a ovocie z tejto oblasti. Dôležitá je aj manipulácia s krmovinami, od pokosenej kukurice až po slamu, ktorá môže byť infikovaná.

Aktuálny prípad výskytu AMO v domácom chove je opätovným dôkazom zlyhania ľudského faktora a pravdepodobného nedodržania preventívnych opatrení. Osud vývoja tejto nákazy je teraz v rukách všetkých, ktorí prichádzajú do kontaktu s ošípanými, diviačou zverou, krmovinami a produktami z bravčového a diviačieho mäsa. 

MPRV SR preto vyzýva k mimoriadnej opatrnosti. O ďalšom vývoji nákazy na Slovensku bude rozhodovať zodpovedný prístup zainteresovaných strán.

Obce zaradené do pásiem:

3 km polomer zasahuje do týchto katastrov miest a obcí: okres Trebišov - Čierna, Boťany, Bačka, Biel, Čierna nad Tisou, Malé Trakany

Pásmo dohľadu 10 km: okres Trebišov - Kráľovský Chlmec, Veľké Trakany, Dobrá, Pribeník, Poľany, Leles; okres Michalovce - Ptrukša, Veľké Slemence, Ruská, Kapušianske Kľačany


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood