Facebook Statistics
Značka Kvality

EÚ je v pohotovosti kvôli novým ohniskám vtáčej chrípky

08-10-2020

Členské štáty EÚ sú vyzvané, aby zintenzívnili surveillance a opatrenia biologickej bezpečnosti na ochranu pred vznikom nových ohnísk vtáčej chrípky. Varovanie nasleduje po vypuknutí vysoko patogénnej vtáčej chrípky (HPAI) medzi divými a domácimi vtákmi v západnom Rusku a Kazachstane počas posledných pár mesiacov. Tento región je známou jesennou migračnou cestou divých vodných vtákov smerujúcich do Európy.

Vzhľadom na minulé skúsenosti bude pravdepodobne severná a východná Európa najzraniteľnejšia z pohľadu vzniku nových ohnísk. Keď bola v lete 2005 a 2016 v rovnakej oblasti Ruska zistená HPAI, nasledovali epidémie v severnej a východnej Európe. Ak sa model tento rok zopakuje, očakáva sa, že HPAI dorazí do rovnakých oblastí Európy na jeseň alebo v zime. Možné je aj následné rozšírenie do krajín južnej a západnej Európy.

Varovanie je súčasťou novej vedeckej správy Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a Referenčného laboratória EÚ (EÚ RL) pre vtáčiu chrípku. Experti odporúčajú, aby krajiny EÚ, v súlade s právnymi predpismi EÚ o zmierňovaní rizika a systémoch včasného odhalenia HPAI, podnikli nasledovné kroky:

  • prijali opatrenia na okamžité zistenie podozrivých prípadov HPAI a zvýšili opatrenia biologickej bezpečnosti na hydinových farmách
  • varovali veterinárne orgány a úrady pre zdravie voľne žijúcich živočíchov pred možným rizikom zavlečenia HPAI a vyzvali ich, aby vykonali obhliadku a rýchle testovanie mŕtvych alebo chorých divých vtákov

Šírenie vírusu je pravdepodobne vyvolané náhlym a pretrvávajúcim poklesom teplôt v strednom Rusku a Kazachstane. Niekoľko štúdií ukazuje, že chladné poveternostné podmienky viedli k rýchlemu rozšíreniu vírusu HPAI na západ, prostredníctvom infikovaných sťahovavých vtákov, počas vĺn v rokoch 2005-2006 a 2016-2017.

Riziko prenosu vírusu vtáčej chrípky na širokú verejnosť v Európe je naďalej veľmi nízke. Aby sa však minimalizovalo riziko prenosu na človeka, odporúča sa, aby sa ľudia nedotýkali uhynutých vtákov bez použitia vhodných osobných ochranných prostriedkov.

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:
EFSA Media Relations Office
Tel. +39 0521 036 149
Email [email protected]

Iní ako predstavitelia médií sa môžu obrátiť na Ask EFSA Service.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood