Facebook Statistics
Značka Kvality

Európska únia i Slovensko trpia nedostatkom rastlinných bielkovín

29-01-2019

Ministri poľnohospodárstva členských štátov Európskej únie (EÚ) tento týždeň rokovali o riešení nedostatku rastlinných bielkovín v EÚ. Únia ich musí pre zabezpečenie dopytu po potravinách dovážať z tretích krajín. Agroministri diskutovali aj o africkom more ošípaných.

  • EÚ je sebestačná v vo výrobe bielkovín pre krmovinárske účely len na 5 %
  • Matečná: Chceme viac slovenskej sóje, ktorá je bez GMO
  • Pri boji proti africkému moru ošípaných je dôležitá spolupráca veterinárov, farmárov a poľovníkov

„Posilnenie pestovania bielkovinovo bohatých plodín, najmä strukovín, na Slovensku i v EÚ je dôležité pre potravinovú sebestačnosť našej krajiny. Sú totiž významnou súčasťou výživy hospodárskych zvierat a zadržiavajú dusík v pôde. Zvýšením ich pestovania je možné znížiť nielen emisie, ale zároveň zabezpečiť sebestačnosť Slovenska i EÚ od dovozu bielkovín z tretích krajín. Chceme viac slovenskej sóje, ktorá je bez GMO,“ uviedla Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Takzvaná dobrovoľná viazaná podpora pre poľnohospodárov bude jednou z hlavných priorít Slovenska v rámci budúcej SPP. Práve u týchto plodín je totiž veľký predpoklad zvyšovania spotreby v súvislosti so snahou Slovenska podporiť živočíšnu výrobu a zvyšovanie potravinovej sebestačnosti Slovenska. Bielkovinové plodiny, ktoré môžu byť potenciálne predmetom podpory prostredníctvom viazaných priamych platieb, sa dnes v SR pestujú na ploche 48 569 ha.

EÚ spotrebuje zhruba 45 miliónov ton bielkovín pre krmivo, z čoho tretinu tvoria proteíny zo sóje. Sebestačnosť EÚ tak dosahuje v tejto oblasti len 5 percent. EÚ potrebuje ročne importovať 17 miliónov surových proteínov, z čoho 13 miliónov predstavuje sója. Tú do EÚ vyvážajú predovšetkým USA, Brazília a Argentína.

Európska komisia (EK) informovala agroministrov o stave rozširovania sa afrického moru ošípaných (AMO), ktorý je vážnou hrozbou pre európske poľnohospodárstvo. V rokoch 2013 - 2018 investovala EÚ a jej členské štáty do boja s touto nákazou približne 100 miliónov eur vrátane pomoci poskytnutej krajinám susediacim s EÚ. Sektor ošípaných sa totiž podieľa na celkovom výkone európskeho agrosektora 8,5 percentami, tvorí však až polovicu produkcie mäsa v EÚ.

EK zdôraznila, že kľúčový je dlhodobý manažment populácie diviačej zveri a úzka spolupráca a koordinácia medzi veterinármi, farmármi a poľovníkmi. Avšak „skokové“ výskyty AMO v Českej republike v roku 2017 a v Belgicku v roku 2018 poukazujú, že členské štáty nesmú podceňovať ani šírenie ľudským faktorom. 


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood