Facebook Statistics
Značka Kvality

Európsky týždeň lesov upozorňuje na ich budúcnosť a boj s klimatickou zmenou

24-11-2021

Už po šiesty raz si pripomínane Európsky týždeň lesov, ktorého cieľom je predovšetkým zvyšovať povedomie verejnosti o dôležitosti lesov a lesného hospodárstva pre spoločnosť. Pri tejto príležitosti minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) Samuel Vlčan vyzdvihol jedinečnosť našich lesov, ktoré sú jedným z najdôležitejších spojencov v boji s klimatickou zmenou. Podľa najnovšej Zelenej správy, ktorú vypracovalo Národné lesnícke centrum, sa Slovensko radí v rámci EÚ k tým najlepšie hodnoteným. 

Druhým dokumentom je Správa o stave európskych lesov 2020, ktorej jednotlivé kapitoly tvorilo viac ako 100 nezávislých autorov – prevažne vedcov a akademikov z celej Európy. Slovensko sa podieľalo na koordinácii a príprave tejto správy. Zverejnené fakty hovoria o tom, že v rámci EÚ patríme medzi uznávané krajiny z pohľadu lesníctva a lesníckej legislatívy. V rokoch 2016 - 2020 sme predsedali najvyššiemu politickému fóru lesníkov, tzv. FOREST EUROPE a výsledky našej práce boli v Európskom priestore vnímané veľmi pozitívne.

 „Pri príležitosti Európskeho týždňa lesov by som rád zdôraznil, že drevo je z hľadiska zelenej ekonomiky, ktorú presadzuje EÚ, ideálnym materiálom, ktorý ukladá CO2 z atmosféry. V slovenských lesoch prirastie za každých 2,6 sekundy  jeden meter kubický dreva. Ten viaže 250kg uhlíka a priemerne zadrží až 400 litrov vody – čo má pri boji s klimatickou zmenou kľúčový význam,“ ilustroval príklad minister Samuel Vlčan na drevenej kocke s objemom 1 m³. Ukladanie uhlíka má dve možnosti. Prvou je dlhodobé uloženie uhlíka v  prírodných lesoch, v ktorých je uloženého najviac uhlíka na hektár. „Tieto prírodné lesy sú z hľadiska dlhodobej bilancie uhlíka konštantné, čiže ukladajú toľko uhlíka, koľko uvoľnia. Druhou možnosťou je opakované ukladanie uhlíka v obhospodarovaných lesoch,“ dodal Vlčan.

V praxi to znamená, že neobhospodarovaný les s dospelými stromami už nedokáže viazať oxid uhličitý v takej miere, ako mladé, rýchlo rastúce stromy. Preto je aj z pohľadu ochrany klímy vhodné hospodáriť v lesoch prírode blízkym spôsobom. Na Slovensku sa to podľa zverejnených informácií darí, na jednom hektári lesa je uložených až 122 ton uhlíka. "Sme siedmou krajinou s najväčším množstvom uloženého uhlíka v rámci európskych krajín. O tom, že spôsob hospodárenia v našich lesoch je správny, svedčí fakt, že oproti roku 1990 vzrástli zásoby uhlíka v lesnej biomase o približne 45 % percent," uviedol na tlačovej konferencii spolu s ministrom generálny riaditeľ Národného lesníckeho centra Peter Balogh.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood