Facebook Statistics

Farmári budú môcť predávať priamo reštauráciám a obchodom

19-10-2011

Od nariadenia si minister pôdohospodárstva Zsolt Simon sľubuje vytvorenie nových pracovných miest a zvýšenie podielu slovenských výrobkov v domácej predajnej sieti.

BRATISLAVA 18. októbra (SITA) - Farmári budú môcť opäť výhodne predávať svoje
produkty priamo spotrebiteľom alebo maloobchodným prevádzkam bez zbytočných
medzičlánkov. Vyplýva to z nariadení vlády, ktoré schválili ministri na stredajšom
rokovaní kabinetu. Od prvého novembra tohto roku tak budú môcť producenti v
obmedzenom množstve dodávať svoje produkty priamo do reštaurácií alebo malým
obchodom vo svojom okolí. Nariadenia umožňujú prvovýrobcom taktiež predávať svoje
produkty aj za hranicami Slovenska.
"Tieto nariadenia majú zabezpečiť, aby sa naše domáce výrobky mohli ľahšie dostať
jednak priamo ku konečným spotrebiteľom, a taktiež aj priamo do malých obchodov, na
tie klasické dedinské obchody alebo miestne reštaurácie a stravovacie zariadenia,"
povedal v stredu minister pôdohospodárstva Zsolt Simon. Od nariadenia si minister
sľubuje vytvorenie nových pracovných miest a zvýšenie podielu slovenských výrobkov v
domácej predajnej sieti.
Zvýhodnenie predaja produktov od prvovýrobcov priamo spotrebiteľovi zrušil v
novembri minulého roka vládny kabinet Ivety Radičovej. Poslanci koalície vtedy
zrušili zvýhodnenú 6-percentnú sadzbu DPH na tzv. predaj z dvora. Aktuálne
nariadenie z dielne ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka prináša viacero
zmien, keď napríklad rozširuje počet produktov, ktoré budú môcť farmári predávať a
zároveň umožňuje aj predaj produktov živočíšneho pôvodu. Malé množstvo mäsa z hydiny
a domácich králikov ako aj voľne žijúcej zveri a zveriny budú môcť producenti predať
priamo zákazníkom alebo do miestnej maloobchodnej prevádzky. "V každej reštaurácii
pomaly kúpite divinu, ale neexistuje bitúnok, ktorý divinu spracováva a predáva. Do
tohto systému vieme zapojiť aj spracovanie diviny priamo z poľovných revírov,"
vysvetlil Simon.
Aktuálne nariadenia oproti predaju z dvora majú podľa neho taktiež tú výhoda, že
umožňujú predaj spracovaných výrobkov, nielen surových. "Tu sa vytvára priestor na
to, aby mohli mať naši farmári svoje vlastné špeciality a tie umiestňovať na trh,"
doplnil Simon. Farmári mali podľa jeho slov pri predaji z dvora problém, ako
umiestniť svoje produkty na trh, keďže mohli predávať jedine priamo z farmy. "V
našom systéme dostanú oveľa širšie pole pôsobnosti. Môžu si zriadiť svoje vlastné
malé reštaurácie, alebo si môžu zriadiť malú predajňu, kde budú svoje klobásy, svoje
výrobky priamo ponúkať," spresnil Simon.
Výhodou oproti zaniknutému predaju z dvora je rozšírenie možnosti využívať takúto
formu predaja nielen pre fyzické, ale aj právnické osoby v závislosti od obratu.
Nariadenie zmierňuje taktiež kritériá na výrobu a priamy predaj produktov
živočíšneho pôvodu pri zachovaní ich zdravotnej bezchybnosti. "Zabíjačky na
Slovensku boli odjakživa a ublížilo to niekomu? Nie. A robili to vonku na dvore,
takže keď to urobíme v jednej miestnosti pri dodržaní hygienických štandardov a za
veterinárneho dohľadu tak tento systém môže skutočne fungovať," dodal minister.


AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood