Globálne potravinové fórum a oslava Svetového dňa potravín v sídle FAO v Ríme
Globálne potravinové fórum (World Food Forum / WFF) je platforma zameraná na otázky výživy, potravinovej bezpečnosti a udržateľného poľnohospodárstva, ktorú každoročne organizuje FAO (Organizácia spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo) v Ríme. V roku 2024 sa WFF uskutočnilo v dňoch 14. - 18. októbra 2024, dátum začiatku je spätý s oslavou Svetového dňa potravín (16. október).
Slovensko na podujatí zastupovali experti NPPC - riaditeľ Výskumného ústavu potravinárskeho Martin Polovka a vedúci Biocentra Modra Stanislav Baxa.
Kľúčové iniciatívy, ktoré tvoria základ World Food Forum, sú tri hlavné platformy:
Hand-in-Hand Investment Forum: Iniciatíva je zameraná na podporu investícií do poľnohospodárstva a potravinových systémov v najzraniteľnejších regiónoch sveta. Cieľom je urýchliť pokrok smerom k dosiahnutiu potravinovej bezpečnosti a zníženiu chudoby prostredníctvom cielených investícií a medzinárodnej spolupráce medzi vládami, súkromným sektorom a rozvojovými partnermi.
Science & Innovation Forum: Platforma zdôrazňuje úlohu vedy a inovácií v transformácii potravinových systémov. V rámci tohto fóra sa prezentujú nové technológie, vedecké poznatky a inovatívne riešenia, ktoré môžu pomôcť zlepšiť produktivitu, udržateľnosť a odolnosť poľnohospodárskych a potravinových systémov voči klimatickým zmenám a iným globálnym výzvam.
Youth Forum: Fórum je zamerané na zapojenie mladých lídrov do diskusií a riešení globálnych výziev v oblasti potravinových systémov. Podporuje mládež v ich úlohe ako nositeľov zmien a zdôrazňuje ich kreativitu a inovácie pri hľadaní riešení, ktoré môžu zmeniť budúcnosť potravinovej bezpečnosti.