Facebook Statistics
Značka Kvality

Harsha E. Joesoef, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Indonézskej republiky v SR navštívil Ľubomíra Jahnátka, ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

15-06-2012

Bratislava, 15.jún 2012 – Harsha E. Joesoef, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Indonézskej republiky v SR spolu so svojim tretím tajomníkom Fahmadom Rifqi Ramulom navštívili Ministerstvo pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja SR. Prijal ich minister Ľubomír Jahnátek, Ján Husárik a Zuzana Čižmárová z odboru zahraničnej koordinácie MPRV SR.

Na úvod stretnutia minister a veľvyslanec zhodnotili doterajšiu spoluprácu obidvoch štátov. Spolupráca po podpísaní „Memoranda o porozumení medzi Ministerstvom pôdohospodárstva SR a Ministerstvom poľnohospodárstva Indonézskej republiky o technickej spolupráci v oblasti poľnohospodárstva“ z roku 2009 sa prejavila v projektoch Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a indonézskej univerzity Andalas, ktoré realizujú program pestovania pšeníc v tropických podmienkach , pri výmene študentov a odborníkov v danej oblasti. Zahraničnoobchodná výmena medzi Slovenskom a Indonéziou má z pohľadu obratu zahraničného obchodu s agrokomoditami mierne stúpajúci trend. Z Indonézie dovážame predovšetkým sušené kokosové orechy, konzervovaný ananás, muškátové oriešky, sušené orechy, čaj, čierne korenie či palmové oleje. Zo Slovenska vyvážame výťažky šťavy z mäsa, rýb, kôrovcov a mäkkýšov.

„Som veľmi rád, že po podpísaní Memoranda nastala plodná spolupráca najmä v oblasti výskumu a vedy. Na Slovensku máme bohatú tradíciu i medzinárodné úspechy v oblasti pestovania pšenice a naše sofistikované šľachtiteľské stanice dokážu vypestovať odrody pšenice pre konkrétne klimatické podmienky. Sledujem aj program spolupráce pri výmene študentov. Mám však aj ďalšie námety, v ktorých by sme mohli spoluprácu rozvinúť. Je to predovšetkým fytosanitárna oblasť, využitie biomasy na energetické účely a výmena rastlinného genetického materiálu. V oblasti živočíšnej výroby vieme ponúknuť naše poznatky a skúsenosti v oblasti živočíšnych genetických zdrojov, prevencii prenosných chorôb zvierat a nadviazanie spolupráce medzi poľnohospodárskymi vedecko-výskumnými a vzdelávacími inštitúciami,“ nadviazal na predošlý dialóg Ľubomír Jahnátek a pokračoval: „Myslím, že máme dobré skúsenosti a výsledky  vo využívaní nových alternatívnych zdrojov energie – či už formou fermentácie biomasy alebo po súčasné projekty s využitím zoo-masy, teda produktov zo živočíšnej výroby. Tieto sú veľmi výhodné tam, kde sú veľké chovy zvierat, lebo trus sa dá využiť najskôr na energetické účely a potom na samotné hnojenie. Potencionálnu spoluprácu však vidím aj v oblasti bezpečnosti potravín, geneticky modifikovaných  potravinách a krmivách, v oblasti lesníctva, lesnej techniky, či zalesňovania, ale veľký priestor je predovšetkým v oblasti vedy, výskumu a odovzdávania know-how. “

Harsha E. Joesoef, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Indonézskej republiky v SR poďakoval za prijatie a návrhy ministra Jahnátka na spoluprácu.  „Vítam vaše návrhy a myslím, že spolupráca medzi Indonéziou a Slovenskom sa úspešne rozvíja. Som rád, že výsledky spolupráce so spoločnosťou Osivo a šľachtiteľskou stanicou IstropolSolary pri šľachtení pšenice v našej krajine priniesli už jej prvú úrodu,“ uviedol veľvyslanec a v závere uviedol: „I keď moja misia po troch rokoch na Slovensku v októbri končí, dúfam, že ešte budeme mať príležitosť sa stretnúť pri nových, rovnako úspešných projektoch spolupráce našich krajín.“


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood