Facebook Statistics
Značka Kvality

Hodnotenie bezpečnosti enzýmu maltogénna amyláza produkovaného GM kmeňom B. subtilis NZYM-SM

10-05-2018

Potravinový enzým glukán 1,4-α-maltohydroláza (EC 3.2.1.133) bol vyprodukovaný prostredníctvom geneticky modifikovaného bakteriálneho kmeňa B. subtilis NZYM-SM spoločnosťou Novozymes A/S. Enzým neobsahuje produkčný organizmus, ani rekombinantnú DNA. Enzým je určený na použitie v procesoch pečenia a pre výrobu škrobu na produkciu glukózového sirupu. Na základe odporúčaných maximálnych úrovní použitia a na základe údajov o spotrebe potravín pochádzajúcich z EFSA databázy spotreby potravín, dietetická expozícia enzýmom vyjadrená cez TOS bola stanovená na hodnotu 0,168 mg TOS/kg telesnej hmotnosti (t.hm.) za deň pre európsku populáciu. Enzým nevyvoláva génové mutácie v baktériách, ako ani chromozomálne aberácie v ľudských lymfocytoch. Subchronická toxicita bola hodnotená pomocou 90-dňovej štúdie perorálnej toxicity s opakovanou dávkou u potkanov. Hodnota NOAEL bola stanovená na 320 mg/kg t.hm. za deň, čo v porovnaní s dietetickou expozičnou dávkou vedie k dostatočne veľkému rozsahu pre expozíciu. Alergenicita bola hodnotená vyhľadávaním podobnosti sekvencií aminokyselín k tým, ktoré sú známe v alergénoch. Tri zhody boli zaznamenané u tzv. profesných respiračných alergénov, avšak Panel EFSA sa domnieva, že nie sú žiadne indikácie na potravinové alergické reakcie súvisiace s používaním tohto enzýmu. Na základe vykonaných genetických modifikácií , výrobného procesu, kompozičných a biochemických dát, hodnotenia dietetickej expozície, zistení z toxikologických štúdií a hodnotenia alergenicity, Panel dospel k názoru, že enzým maltogénna amyláza z GM kmeňa B. subtilis NZYM-SM nevyvoláva obavy z bezpečnosti vzhľadom na účel využitia.

Celé stanovisko je dostupné na webovom sídle EFSA: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/5171

 


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood