Facebook Statistics
Značka Kvality

Hodnotenie bezpečnosti recyklačného procesu ,,Linpac“

06-08-2018

Toto vedecké stanovisko panela CEF EFSA sa zaoberá s hodnotením bezpečnosti recyklačného procesu,, Linpac“ (RECYC0148), ktorý je založený na Linpac – super čistej technológii.

Vstup do procesu predstavujú za tepla premyté a vysušené vločky polyetyléntereftalátu získané zo zberných kontajnérov PET po spotrebovaní, s maximálnym obsahom PET z nepotravinárskych aplikácií 5%.Premyté a vysušené PET vločky sú v tomto technologickom procese tepelne ošetrené prúdom plynu v kontinuálnych sušiarniach a následne extrúdované. Panel po preskúmaní poskytnutých výsledkov zo stimulačného testu dospel k záveru, že kritickými krokmi, ktoré určujú účinnosť dekontaminačného procesu sú kroky 2 a 3 – dekontaminácia v sušiarnenských zariadeniach. Prevádzkové parametre kontrolujúce výkonnosť procesu sú dobre definované a sú nimi zádržný čas, prietok vzduchu na jednotku hmotnosti vločiek a teplota v sušiarenských zariadeniach. Bolo preukázané, že v závislosti od prevádzkových podmienok je hodnotený recyklačný proces schopný zabezpečiť to, že miera migrácie možných neznámych kontaminantov do potraviny sa pohybuje pod úrovňou hodnoty migrácie z konzervatívneho modelovania 0,15 μg/kg potraviny, získanej z expozičného scenára pre batoľatá. Panel dospel dospel k záveru, že reckylovaný PET získaný z tohto procesu nepredstavuje nebezpečenstvo, ak sa používa do 100% na výrobu predmetov určených na kontakt so všetkými druhmi potravín, okrem balenej vody.

Tieto predmety majú byť používané za podmienok vymedzených migračným testom, ktorý prebiehal po dobu 10 dní pri 20°C a nie sú určené na používanie a nemali by sa používať v mikrovlnných rúrach alebo konvenčných peciach.

Celé stanovisko je dostupné na webovom sídle EFSA: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/5323


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood