Identifikácia náhlych rizík v potravinách a krmivách
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) zaviedol postupy na identifikáciu náhlych rizík v potravinách a krmivách. Hlavnými cieľmi sú: (i) vykonávanie činností zameraných na identifikáciu, hodnotenie a šírenie informácií o náhlych rizikách a zabezpečenie koordinácie s príslušnými sieťami a medzinárodnými organizáciami; ii) podporovať identifikáciu zdrojov dát a zhromažďovanie dát a/alebo generovanie dát v prioritných náhlych rizikách; a (iii) zhodnotiť zozbierané informácie a identifikovať vznikajúce riziká. Cieľom Stálej pracovnej skupiny pre náhle riziká (SWG-ER) je spolupráca s EFSA v súvislosti s postupom identifikácie náhlych rizík (ERI) a poskytovanie strategického nasmerovania práce EFSA, ktorá vychádza z minulých a prebiehajúcich projektov súvisiacich s postupom EFSA pre ERI. SWG-ER vzala do úvahy zavedené metódy ERI ako aj výsledky, ktoré získal úrad EFSA. Bolo dospené k záveru, že systematický prístup k identifikácii novovznikajúcich problémov založených na sieťach odborníkov je hlavnou hnacou silou takéhoto postupu, ale v súčasnosti sa zameriava hlavne na jednotlivé otázky v krátkodobom až strednodobom časovom horizonte, bez dôsledného zváženia alebo klasifikácie a jasného riadenia vznikajúcich rizík s následnými činnosťami. Analýza poukázala na nedostatky v oblasti zhromažďovania, analýzy a integrácie údajov. Nie je zavedená žiadna metodika na zhodnotenie hodnoty výstupov z hľadiska vyhnúť sa riziku. Z uvedeného dôvodu existuje naliehavá potreba komunikačnej stratégie, ktorá by riešila nedostatok dát a poznatkov o neistote a riešila by otázky vnímania rizika.
Celé stanovisko je dostupné na webovom sídle EFSA:http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/5359