Identifikácia prvkov hodnotenia rizika pohody zvierat počas zabíjania
Zvieratá sú priamo na farme usmrcované z viacerých dôvodov: napr. utratenie zranených a chorých jedincov, príp. z iných dôvodov súvisiacich s manažmentom chovu alebo z dôvodu núdzového usmrtenia kvôli kontrole chorôb.
Metódy používané na utratenie malého počtu zvierat na farme sú rôzne a môžu sa líšiť od metód, ktoré sa používajú pri bežnej porážke. Zabíjanie priamo na farmách môže predstavovať zdroj znepokojenia ohľadom pohody (welfare) zvierat.
Sieť pre zdravie a pohodu zvierat (AHAW) Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) je zložená zo zástupcov národných organizácií členských štátov EÚ, ktorí majú odborné znalosti v oblasti zdravia a pohody zvierat.
Na zasadnutí Siete AHAW, ktoré sa konalo v júni 2018, sa uskutočnilo cvičenie zamerané na identifikáciu prvkov hodnotenia rizika, ktoré sa týka usmrcovania zvierat na farmách. Odborníci diskutovali o metódach, ktoré sú k dispozícii, a to pre niekoľko druhov zvierat (napríklad hydinu, ošípané) a/alebo kategórie (napr. ošípané na výkrm, odstavené prasiatka) a tiež pre rôzne scenáre (napr. celé stádo ošípaných, jednotlivé zvieratá).
Faktory, ktoré vyplynuli z aplikácie jednotlivých metód, boli rozdelené do týchto hlavných kategórií:
- súvisiace s omráčením
- súvisiace s navodením bezvedomia
- súvisiace s logistikou
- súvisiace s bezpečnosťou a ekonomikou
V rámci zasadnutia boli uskutočnené 2 samostatné cvičenia zamerané na usmrtenie na farme z dôvodu:
- kontroly ochorenia (napr. nákaza vtáčou chrípkou u hydiny)
- dobrých životných podmienok zvierat (napr. prebytočné prasiatka, choré kravy)
Výsledné identifikované prvky hodnotenia rizika sú zahrnuté v tabuľkách pre jednotlivé druhy zvierat, ktoré sú súčasťou správy.
Znenie správy je dostupné na webovom sídle EFSA: