Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Matečná: Sme pripravení blokovať obchodnú dohodu s krajinami Južnej Ameriky

28-08-2019
  • Výzva na zastavenie dovozu potravín z Brazílie a zastavenie klčovania Amazonského pralesa
  • Lesy nesmú byť nahrádzané poľnohospodárskou pôdou
  • Nesúhlas s obchodnou dohodou s krajinami Južnej Ameriky združených v organizácii Mercosur

Bratislava, 28. augusta 2019 – Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS) je pripravená na Rade EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov blokovať uzatvorenie obchodnej dohody s krajinami Južnej Ameriky (Mercosur). Dôvodom sú potravinové škandály v minulosti, nízke štandardy v oblasti kvality a bezpečnosti potravín, ale najmä devastovanie Amazonského pralesa.

„To, ako sa v poslednej dobe správa Brazília k amazonskému pralesu je neakceptovateľné. Európska únia musí využiť všetky dostupné formy ako donútiť Brazíliu zmeniť svoj prístup. Jednou z možností je ekonomický tlak. Mali by sme prestať dovážať poľnohospodárske produkty a potraviny, ktoré sú dorábané pri nerešpektovaní európskych ekologických štandardov a menej prísnych životných podmienok chovu zvierat, takzvaného welfare zvierat. Ušetríme tak množstvo emisií CO2, ktoré vznikajú pri dovoze potravín cez pol sveta,“ vysvetlila Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Čoraz intenzívnejšie klčovanie, vypaľovanie a odstraňovanie Amazonského pralesa sa podľa Matečnej významnou mierou podieľa na globálnej zmene klímy. V posledných týždňoch ubúdajú lesy v Brazílii aj kvôli rozsiahlym požiarom. „Je nevyhnutné zastaviť úbytok lesov kvôli poľnohospodárskej produkcii. Lesy majú zostať lesmi a v prípade potreby ekologického materiálu, ktorým je drevo, majú byť znovu vysádzané na rovnako veľkých plochách. Lesy nemôžu byť zaberané natrvalo,“ uviedla podpredsedníčka vlády.

Gabriela Matečná pripomenula, že Brazília mala v minulosti problém aj s kvalitou a bezpečnosťou potravín. V roku 2017 prepukol škandál s pokazeným brazílskym kuracím mäsom z roku 2017, ktoré zasiahlo spotrebiteľov celej Európskej únie. Štátna veterinárna a potravinová správa SR vtedy plošne dovoz brazílskeho mäsa zakázala.

Šéfka slovenského agrorezortu už v roku 2016 hlasovala proti uzatvoreniu obchodnej dohody s krajinami Južnej Ameriky združených v organizácii Mercosur a je pripravená blokovať účinnosť tejto dohody opätovne. Diskusia o obchodnej dohode medzi Európskou úniou a združením Mercosur prebiehala 20 rokov. K politickej dohode dospeli obe strany až v júni tohto roku. Podstatou dohody je zásadné zníženie existujúcich vysokých colných sadzieb. Clá majú byť postupne eliminované na 93% colných položiek týkajúcich sa vývozu agropotravinárskych výrobkov z EÚ. Na druhej strane, EÚ má liberalizovať 82% poľnohospodárskych dovozov z krajín Mercosur.

„Európska únia požaduje od slovenských a európskych farmárov, aby používali menej chemikálií, držali zvieratá v čo najlepších podmienkach a viac chránili krajinu. Na druhej strane uzatvára zmluvy s krajinami, ktoré nerešpektujú požiadavky na ochranu životného prostredia. EÚ tak vlastne vytvára nekalú konkurenciu svojim poľnohospodárom a potravinárom produktami s nižšími nárokmi na kvalitu, bezpečnosť i podmienky držania hospodárskych zvierat. S takýmto prístupom Slovenská národná strana nemôže súhlasiť,“ uzatvorila Matečná.

FOTO: TASR


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood