Facebook Statistics

V Nitre vyrobia za mesiac viac jogurtov ako má Slovensko obyvateľov

26-06-2019
Foto: V Nitre vyrobia za mesiac viac jogurtov ako má Slovensko obyvateľovPriemerná spotreba mlieka a mliečnych výrobkov na obyvateľa v Slovenskej republike v roku 2018 dosiahla 176,1 kilogramu. Medziročne ide o nárast o 1,5 kilogramu. Stále je to však o takmer 44 kilogramov menej ako je odporúčaná spotreba obyvateľa na rok podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Tá odporúča pre zdravie spotrebiteľovi skonzumovať aspoň 220 kilogramov mlieka a mliečnych výrobkov za rok. Práve mesto pod Zoborom je jedným z tých, kde sa vyrobí mesačne viac jogurtov ako má celá krajina obyvateľov.

Testy Európskej komisie potvrdili dvojakú kvalitu u tretiny potravín

24-06-2019
Foto: Testy Európskej komisie potvrdili dvojakú kvalitu u tretiny potravínEurópska komisia zverejnila výsledky celoeurópskeho porovnávania potravinárskych výrobkov na dvojakú kvalitu, z ktorého vyplýva, že približne tretina testovaných výrobkov má iné zloženie, a to napriek rovnakým alebo podobným obalom.

Spotrebiteľ EÚ musí byť v centre záujmu a mať dôveru v kvalitu potravín

14-06-2019
Foto: Spotrebiteľ EÚ musí byť v centre záujmu a mať dôveru v kvalitu potravínV Európskej únii nie je priestor pre spotrebiteľov druhej kategórie. Aj v tomto duchu sa nesie konferencia pod názvom „Spotrebiteľ v centre záujmu", ktorú v Bratislave zorganizovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) v spolupráci s Francúzsko-slovenskou obchodnou komorou a Francúzskym veľvyslanectvom na Slovensku.

Spotreba jahňaciny pokrivkáva. Produkcia ovčieho mlieka je najvyššia od vstupu do EÚ

11-06-2019
Foto: Spotreba jahňaciny pokrivkáva. Produkcia ovčieho mlieka je najvyššia od vstupu do EÚOslavy ovčiarstva, podujatie „Ovenálie“ vo Východnej, prinášajú nielen propagáciu chovu oviec či ukážky tohto remesla a aktivít s ním spojených. Otvárajú aj otázku, aký je postoj Slovákov k výrobkom, ktoré chov oviec prináša. Práve jahňacina bola totiž v minulosti najviac konzumovaným mäsom v krajine.

Samozber jahôd odštartoval s polmesačným oneskorením

10-06-2019
Foto: Samozber jahôd odštartoval s polmesačným oneskorenímAprílové nočné mrazy a studené májové počasie sa postarali o oneskorený štart jahodovej sezóny. Slovenskí pestovatelia sprístupňujú jahodoviská širokej verejnosti takmer o dva týždne neskôr ako je obvyklé. Pozitívnou správou je, že plantáže napriek tomu prekypujú bohatou úrodou.

Termálne vody v Podhájskej vykurujú skleníky slovenského giganta v pestovaní gerbier

31-05-2019
Foto: Termálne vody v Podhájskej vykurujú skleníky slovenského giganta v pestovaní gerbierAj keď je Slovensko pomerne bohaté na zdroje geotermálnej energie, využíva ich len hŕstka podnikateľov. Patrí medzi nich aj Branislav Oremus - najväčší slovenský pestovateľ gerbier. Pod skleníkmi vyhrievanými termálnou vodou sa darí nielen jeho kvetom, ale aj paradajkám.

Chráni ju pečiatka EÚ. V čom spočíva unikátnosť Žitavskej papriky?

31-05-2019
Foto: Chráni ju pečiatka EÚ. V čom spočíva unikátnosť Žitavskej papriky?Je kráľovnou slovenských korenín a nositeľkou chráneného označenia pôvodu. Svojej výnimočnej chuti vďačí práve oblasti, v ktorej sa pestuje. Aj keď je vytláčaná lacnejšími dovozovými paprikami, tradičný výrobný postup si s menšími úpravami zachováva dodnes.

Obchodníci zvyšujú ceny v obchodoch, ale odmietajú sa podeliť s dodávateľmi

27-05-2019
Foto: Obchodníci zvyšujú ceny v obchodoch, ale odmietajú sa podeliť s dodávateľmiV raste cien potravín za rok 2018 obsadilo Slovensko druhé miesto v celej Európskej únii. Zdražovanie pokračovalo aj v tomto roku. Ceny neklesli ani napriek zrušeniu mimoriadneho odvodu pre obchodné reťazce. Agrorezort upozorňuje, že na zdražovaní sa najväčšou mierou podieľajú obchodníci, ktorí zneužívajú svoju dominantnú silu na úkor spotrebiteľov a dodávateľov. Problém avizovala riešiť už aj Európska komisia, ktorá chce sprístupniť kľúčové informácie o tvorbe cien agropotravinárskych výrobkov

V Amsterdame sa predstavilo vyše 20 slovenských výrobcov

24-05-2019
Foto: V Amsterdame sa predstavilo vyše 20 slovenských výrobcovSlovenskí výrobcovia zamierili na svetovú obchodnú show v Amsterdame s tým najlepším zo svojho portfólia. Slovenské džemy, syry, proteínové tyčinky, čokolády, pralinky, vitamínové nápoje, pečivo, snacky, jogurty, nátierky a aj prémiový alkohol mohla od utorka ochutnávať odborná verejnosť z celého sveta. Ide už o tretí svetový veľtrh, ktorý v tomto roku slovenskí potravinári absolvovali s podporou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR).

Vo Vysokých Tatrách zasadali ministri poľnohospodárstva Vyšehradskej skupiny

09-05-2019
Foto: Vo Vysokých Tatrách zasadali ministri poľnohospodárstva Vyšehradskej skupinyVo Vysokých Tatrách sa uskutočnilo stretnutie ministrov poľnohospodárstva rozšírenej Vyšehradskej skupiny. Predstavitelia dvanástich ministerských delegácií zo strednej a východnej Európy diskutovali o biohospodárstve a dvojakej kvalite potravín. Nechýbala ani téma ochrany lesov.
Medzinárodný rok ovocia a zeleniny 2021
covid-19
CRP
Agromapy
EÚ-štrukturálne a investičné fondy
Operačný program Kvalita životného prostredia 2014-2020
Dotazník pre potravinárov
Značka kvality
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2020
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2020
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood