Pre správne fungovanie stránky povoľte Javascript vo Vašom prehliadači.
Dokumenty
05-11-2021
V uplynulom roku bolo v Slovenskej republike hlásených 17 067 prípadov ochorení ľudí, ktoré spôsobili vírusy, baktérie, parazity a prióny. Uvádza to ,,Správa o zoonózach, alimentárnych nákazách a nákazách z vody v Slovenskej republike za rok 2020“. V porovnaní s rokom 2019 ide o významný pokles, pretože vtedy bolo zaznamenaných 26 999 takýchto ochorení ľudí. Najčastejšími boli v rokoch 2019 aj 2020 epidémie salmonelózy, kampylobakteriózy a epidémie spôsobené rotavírusom.
02-11-2021
S cieľom vyjsť v ústrety subjektom potravinárskeho priemyslu, s ohľadom na ich administratívne a ďalšie povinnosti v podnikateľskej činnosti, po dohode s gestorujúcou sekciou MPRV SR, NPPC – VUP predlžuje termín zberu údajov pre účely aktualizácie...
13-10-2021

Spôsob prípravy potravín je dôležitý. Pri nevhodnom spracovaní sa v nich totiž môžu objaviť látky, ktoré sú pre naše zdravie škodlivé. Jednou z nich je akrylamid.
11-10-2021

Tradícia tohto podujatia a každoročná angažovanosť škôl na celom Slovensku potvrdzuje, že deti možno nadchnúť aj pre takú tému, akou je vyvážená strava a význam domácich potravín v našom jedálničku.
06-10-2021

V súvislosti s rastúcimi vstupnými nákladmi potravinovej výroby a so zdražovaním potravín v obchodoch, zvolalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) stretnutie so zástupcami potravinárskych zväzov a obchodných reťazcov. Oslovené združenia však odmietli navrhovaný formát stretnutia s tým, že dohody o výkupných cenách potravín sú vecou bilaterálnych rokovaní medzi producentmi a odberateľmi.
20-09-2021
Dňom 15. 9. 2021 bude na adrese:
https://rezort-nppc.sk/potravinari vo forme webovej aplikácie sprístupnený dotazník pre tvorbu a aktualizáciu komplexnej informačnej databázy podnikov potravinárskeho priemyslu v Slovenskej republike, ktorý pre účely prípravy systémových opatrení, zameraných na skvalitnenie potravinárskej výroby, zlepšenie spracovania poľnohospodárskych výrobkov a zvyšovanie konkurencieschopnosti potravinárskeho priemyslu doma a v zahraničí, pripravilo Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum v súčinnosti a pod gesciou Sekcie potravinárstva a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
23-08-2021

V sídle Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPRV SR) sa dnes uskutočnil výberový pohovor na funkciu generálneho riaditeľa Slovenského pozemkového fondu (GR SPF). Na základe výsledkov výberového pohovoru odporučila výberová komisia ministrovi Samuelovi Vlčanovi predložiť na rokovanie Vlády SR návrh na vymenovanie najúspešnejšieho kandidáta.
12-03-2021

Vzťahy medzi dodávateľmi a odberateľmi v potravinárstve majú neraz dosah až na samotného spotrebiteľa. Náročná téma v súvislosti s návrhom zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami názorovo zjednotila Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR s Potravinárskou komorou Slovenska (PKS), Úniou potravinárov Slovenska, Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou (SPPK) a poslancov Národnej rady SR (NR SR), ktorí sa spojili pri ochrane našich potravinárov a prvovýrobcov. Výsledok je jasný, podpora slovenských produktov. Dnes na pôde ministerstva došlo k predstaveniu pozmeňujúceho návrhu k zákonu, ktorý sa aktuálne nachádza pred druhým čítaním v pléne NR SR.