Pre správne fungovanie stránky povoľte Javascript vo Vašom prehliadači.
Dokumenty
02-12-2021
Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS SR) vydala podmienky ambulantného predaja rýb, ktorý je typický pre aktuálne predvianočné obdobie. Požiadavky na predaj a usmrcovanie rýb plne rešpektujú welfare zvierat, zabraňujú nesprávnemu zaobchádzaniu a týraniu rýb.
26-11-2021
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR), Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS SR) a zástupcovia chovateľov ošípaných, spracovateľov bravčového mäsa a zástupcovia obchodu budú spoločne postupovať a vymieňať si informácie s cieľom zintenzívniť boj proti šíreniu afrického moru ošípaných (AMO). V memorande o spolupráci signatári deklarovali, že budú navzájom koordinovať svoje kroky tak, aby nebola ohrozená hospodárska súťaž.
12-11-2021
Slovenská republika každoročne predkladá Európskemu úradu bezpečnosti potravín (EFSA) správu o stave reziduálnej kontaminácie potravín pesticídmi. Cieľom je zabezpečiť dodržiavanie stanovených hodnôt týchto látok v a na potravinách rastlinného a živočíšneho pôvodu, aby sa minimalizovali riziká pre spotrebiteľov. Správu o kontrole rezíduí pesticídov v potravinách za rok 2020 spracovala Štátna veterinárna a potravinová správa SR. Agrorezort odporúča preto spotrebiteľom pri výbere potravín v obchodoch rozlišovať pôvod potravín a pokiaľ je to možné, nakupovať najmä slovenské produkty.
05-11-2021
V uplynulom roku bolo v Slovenskej republike hlásených 17 067 prípadov ochorení ľudí, ktoré spôsobili vírusy, baktérie, parazity a prióny. Uvádza to ,,Správa o zoonózach, alimentárnych nákazách a nákazách z vody v Slovenskej republike za rok 2020“. V porovnaní s rokom 2019 ide o významný pokles, pretože vtedy bolo zaznamenaných 26 999 takýchto ochorení ľudí. Najčastejšími boli v rokoch 2019 aj 2020 epidémie salmonelózy, kampylobakteriózy a epidémie spôsobené rotavírusom.
02-11-2021
S cieľom vyjsť v ústrety subjektom potravinárskeho priemyslu, s ohľadom na ich administratívne a ďalšie povinnosti v podnikateľskej činnosti, po dohode s gestorujúcou sekciou MPRV SR, NPPC – VUP predlžuje termín zberu údajov pre účely aktualizácie...
13-10-2021
Spôsob prípravy potravín je dôležitý. Pri nevhodnom spracovaní sa v nich totiž môžu objaviť látky, ktoré sú pre naše zdravie škodlivé. Jednou z nich je akrylamid.
11-10-2021
Tradícia tohto podujatia a každoročná angažovanosť škôl na celom Slovensku potvrdzuje, že deti možno nadchnúť aj pre takú tému, akou je vyvážená strava a význam domácich potravín v našom jedálničku.
06-10-2021
V súvislosti s rastúcimi vstupnými nákladmi potravinovej výroby a so zdražovaním potravín v obchodoch, zvolalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) stretnutie so zástupcami potravinárskych zväzov a obchodných reťazcov. Oslovené združenia však odmietli navrhovaný formát stretnutia s tým, že dohody o výkupných cenách potravín sú vecou bilaterálnych rokovaní medzi producentmi a odberateľmi.
20-09-2021
Dňom 15. 9. 2021 bude na adrese:
https://rezort-nppc.sk/potravinari vo forme webovej aplikácie sprístupnený dotazník pre tvorbu a aktualizáciu komplexnej informačnej databázy podnikov potravinárskeho priemyslu v Slovenskej republike, ktorý pre účely prípravy systémových opatrení, zameraných na skvalitnenie potravinárskej výroby, zlepšenie spracovania poľnohospodárskych výrobkov a zvyšovanie konkurencieschopnosti potravinárskeho priemyslu doma a v zahraničí, pripravilo Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum v súčinnosti a pod gesciou Sekcie potravinárstva a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
23-08-2021
V sídle Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPRV SR) sa dnes uskutočnil výberový pohovor na funkciu generálneho riaditeľa Slovenského pozemkového fondu (GR SPF). Na základe výsledkov výberového pohovoru odporučila výberová komisia ministrovi Samuelovi Vlčanovi predložiť na rokovanie Vlády SR návrh na vymenovanie najúspešnejšieho kandidáta.