Facebook Statistics
Značka Kvality

Podmienky predaja rýb vylučujú ich týranie a rešpektujú welfare

02-12-2021
Zdroj foto: TASRŠtátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS SR) vydala podmienky ambulantného predaja rýb, ktorý je typický pre aktuálne predvianočné obdobie. Požiadavky na predaj a usmrcovanie rýb plne rešpektujú welfare zvierat, zabraňujú nesprávnemu zaobchádzaniu a týraniu rýb.

Podpísali sme memorandum o spolupráci v boji proti africkému moru ošípaných

26-11-2021
Foto: Podpísali sme memorandum o spolupráci v boji proti africkému moru ošípanýchMinisterstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR), Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS SR) a zástupcovia chovateľov ošípaných, spracovateľov bravčového mäsa a zástupcovia obchodu budú spoločne postupovať a vymieňať si informácie s cieľom zintenzívniť boj proti šíreniu afrického moru ošípaných (AMO). V memorande o spolupráci signatári deklarovali, že budú navzájom koordinovať svoje kroky tak, aby nebola ohrozená hospodárska súťaž.

Slovenské potraviny patria medzi najkvalitnejšie

12-11-2021
Foto: Slovenské potraviny patria medzi najkvalitnejšieSlovenská republika každoročne predkladá Európskemu úradu bezpečnosti potravín (EFSA) správu o stave reziduálnej kontaminácie potravín pesticídmi. Cieľom je zabezpečiť dodržiavanie stanovených hodnôt týchto látok v a na potravinách rastlinného a živočíšneho pôvodu, aby sa minimalizovali riziká pre spotrebiteľov. Správu o kontrole rezíduí pesticídov v potravinách za rok 2020 spracovala Štátna veterinárna a potravinová správa SR. Agrorezort odporúča preto spotrebiteľom pri výbere potravín v obchodoch rozlišovať pôvod potravín a pokiaľ je to možné, nakupovať najmä slovenské produkty.

Na Slovensku sme v roku 2020 zaznamenali pokles niektorých ochorení ľudí spôsobených vírusmi, baktériami a parazitmi prenosnými zo zvierat, prostredníctvom potravín, či vody

05-11-2021
V uplynulom roku bolo v Slovenskej republike hlásených 17 067 prípadov ochorení ľudí, ktoré spôsobili vírusy, baktérie, parazity a prióny. Uvádza to ,,Správa o zoonózach, alimentárnych nákazách a nákazách z vody v Slovenskej republike za rok 2020“. V porovnaní s rokom 2019 ide o významný pokles, pretože vtedy bolo zaznamenaných 26 999 takýchto ochorení ľudí. Najčastejšími boli v rokoch 2019 aj 2020 epidémie salmonelózy, kampylobakteriózy a epidémie spôsobené rotavírusom.

Komplexná informačná databáza podnikov potravinárskeho priemyslu v SR - Predĺženie zberu údajov do 8.11.2021

02-11-2021
S cieľom vyjsť v ústrety subjektom potravinárskeho priemyslu, s ohľadom na ich administratívne a ďalšie povinnosti v podnikateľskej činnosti, po dohode s gestorujúcou sekciou MPRV SR, NPPC – VUP predlžuje termín zberu údajov pre účely aktualizácie...


Príliš prepečené hranolčeky alebo hrianky nám neprospievajú. Ako variť zdravšie?

13-10-2021
Foto: Príliš prepečené hranolčeky alebo hrianky nám neprospievajú. Ako variť zdravšie?Spôsob prípravy potravín je dôležitý. Pri nevhodnom spracovaní sa v nich totiž môžu objaviť látky, ktoré sú pre naše zdravie škodlivé. Jednou z nich je akrylamid.

Do škôl prichádza 9. ročník projektu Hovorme o jedle

11-10-2021
Foto: Do škôl prichádza 9. ročník projektu Hovorme o jedleTradícia tohto podujatia a každoročná angažovanosť škôl na celom Slovensku potvrdzuje, že deti možno nadchnúť aj pre takú tému, akou je vyvážená strava a význam domácich potravín v našom jedálničku.

Zástupcovia obchodníkov sa odmietli zúčastniť na stretnutí o rastúcich cenách potravín

06-10-2021
Foto: Zástupcovia obchodníkov sa odmietli zúčastniť na stretnutí o rastúcich cenách potravínV súvislosti s rastúcimi vstupnými nákladmi potravinovej výroby a so zdražovaním potravín v obchodoch, zvolalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) stretnutie so zástupcami potravinárskych zväzov a obchodných reťazcov. Oslovené združenia však odmietli navrhovaný formát stretnutia s tým, že dohody o výkupných cenách potravín sú vecou bilaterálnych rokovaní medzi producentmi a odberateľmi.

Komplexná informačná databáza podnikov potravinárskeho priemyslu v SR v roku 2021

20-09-2021
Dňom 15. 9. 2021 bude na adrese: https://rezort-nppc.sk/potravinari vo forme webovej aplikácie sprístupnený dotazník pre tvorbu a aktualizáciu komplexnej informačnej databázy podnikov potravinárskeho priemyslu v Slovenskej republike, ktorý pre účely prípravy systémových opatrení, zameraných na skvalitnenie potravinárskej výroby, zlepšenie spracovania poľnohospodárskych výrobkov a zvyšovanie konkurencieschopnosti potravinárskeho priemyslu doma a v zahraničí, pripravilo Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum v súčinnosti a pod gesciou Sekcie potravinárstva a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.


Minister Vlčan predloží na rokovanie vlády meno kandidáta na riaditeľa SPF

23-08-2021
Foto: Minister Vlčan predloží na rokovanie vlády meno kandidáta na riaditeľa SPFV sídle Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPRV SR) sa dnes uskutočnil výberový pohovor na funkciu generálneho riaditeľa Slovenského pozemkového fondu (GR SPF). Na základe výsledkov výberového pohovoru odporučila výberová komisia ministrovi Samuelovi Vlčanovi predložiť na rokovanie Vlády SR návrh na vymenovanie najúspešnejšieho kandidáta.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood