Pre správne fungovanie stránky povoľte Javascript vo Vašom prehliadači.
Dokumenty
09-10-2019
Upozorňujeme žiadateľov, že termín uzávierky elektronického systému pre vyplnenie a následné odoslanie dotazníka je 11.10.2019 o 24:00
09-10-2019
Slovenské potraviny vzbudzujú pozornosť tisíciek návštevníkov jedného z najvýznamnejších obchodno-kontraktačných veľtrhov na svete. Nemecký veľtrh Anuga je prehliadkou top inovácií a trendov, ktoré formujú budúcnosť potravinárstva. Slovenskému výrobcovi funkčných tyčiniek sa podarilo dostať do exkluzívneho výberu najinovatívnejších produktov z celého sveta.
18-09-2019
Pekárstvo je poznačené neférovými praktikami obchodníkov, ktorými trpia nielen pekári, ale aj kvalita pečiva. Najväčšej slovenskej pekárni pod jednou strechou Vamex v Košiciach sa napriek veľkému tlaku reťazcov podarilo zachovať tradičné receptúry výrobkov. Zákon o neprimeraných podmienkach v obchode z dielne agrorezortu, ktorý v súčasnosti čelí sťažnostiam obchodníkov, považuje Vamex za zásadný krok k zlepšeniu vyjednávacieho postavenia pekárov na Slovensku.
09-09-2019
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR upozorňuje na nepravdivé informácie, ktoré začali šíriť niektoré médiá, týkajúce sa komunikácie s Európskou komisiou vo veci zákona o potravinách a zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami.
27-08-2019
Potravinári pozor! Dňom 22. augusta 2019 je na adrese:
https://rezort-nppc.sk/potravinari vo forme webovej aplikácie sprístupnený dotazník pre tvorbu komplexnej informačnej databázy podnikov potravinárskeho priemyslu v Slovenskej republike, ktorý pre účely prípravy systémových opatrení zameraných na skvalitnenie potravinárskej výroby, zlepšenie spracovania poľnohospodárskych výrobkov a zvyšovanie konkurencieschopnosti potravinárskeho priemyslu doma a v zahraničí pripravilo Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum v súčinnosti a pod gesciou Sekcie potravinárstva a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
20-08-2019
Agrorezort strojnásobí podporu na prezentáciu slovenských potravinárov na prestížnych výstavách doma aj v zahraničí. Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) vyhlásila výzvu na preplatenie nákladov na cestovné, ubytovanie, prenájom či postavenie stánku. Agrorezort zvýšil medziročne objem alokovaných prostriedkov až trojnásobne, na 795 000 eur.
12-08-2019
Kluknavská mliekareň – obchodno – odbytové družstvo so sídlom Jaklovce 640 umožní vykonať v rokoch 2019 a 2020 absolvovanie praxe pre študentov potravinárskych a poľnohospodárskych študijných alebo učebných odborov v trvaní 2 týždňov.
08-08-2019
Zanedbaná hygiena, kontaminované potraviny, chyby v označovaní, ale aj produkty po dátume spotreby. Takéto boli najčastejšie pochybenia, ktoré odhalili inšpektori počas úradných kontrol potravín. V prvom polroku uskutočnila potravinová kobra 30-tisíc kontrol od prvovýroby až po pulty obchodov. Nedostatky boli zistené približne v šiestich percentách prípadov.
12-07-2019
Len vlani vybudovali v Senici novú fabriku na výrobu plesňových syrov camembert za 12 miliónov eur a teraz sa rozrastajú o ďalšiu syráreň v Kežmarku. Najsilnejšia domáca mliekarenská skupina Tami pracuje na najväčšej investícii v mliekarenstve za posledných 20 rokov.
02-07-2019
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) má záujem začleniť Národný potravinový katalóg pod Elektronický kontraktačný systém Ministerstva vnútra SR. Katalóg ponúka možnosť verejným inštitúciám nakupovať čerstvé, lokálne potraviny.
26-06-2019
Priemerná spotreba mlieka a mliečnych výrobkov na obyvateľa v Slovenskej republike v roku 2018 dosiahla 176,1 kilogramu. Medziročne ide o nárast o 1,5 kilogramu. Stále je to však o takmer 44 kilogramov menej ako je odporúčaná spotreba obyvateľa na rok podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Tá odporúča pre zdravie spotrebiteľovi skonzumovať aspoň 220 kilogramov mlieka a mliečnych výrobkov za rok. Práve mesto pod Zoborom je jedným z tých, kde sa vyrobí mesačne viac jogurtov ako má celá krajina obyvateľov.
11-06-2019
Oslavy ovčiarstva, podujatie „Ovenálie“ vo Východnej, prinášajú nielen propagáciu chovu oviec či ukážky tohto remesla a aktivít s ním spojených. Otvárajú aj otázku, aký je postoj Slovákov k výrobkom, ktoré chov oviec prináša. Práve jahňacina bola totiž v minulosti najviac konzumovaným mäsom v krajine.
31-05-2019
Je kráľovnou slovenských korenín a nositeľkou chráneného označenia pôvodu. Svojej výnimočnej chuti vďačí práve oblasti, v ktorej sa pestuje. Aj keď je vytláčaná lacnejšími dovozovými paprikami, tradičný výrobný postup si s menšími úpravami zachováva dodnes.