Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív správ

Gabriela Matečná na rokovaní ministrov V4+4: Bez spoločného riešenia na úrovni EÚ sa nepohneme

10-05-2016

(Praha, 29. 4. 2016) - Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná sa zúčastnila stretnutia rezortných ministrov krajín V4+4. Hlavnými témami boli najmä kritická situácia na trhu s mliekom a dvojaká kvalita potravín.

„Slovenská republika už v minulosti viackrát upozorňovala na fakt, že zrušením kvót môže dôjsť k destabilizácii celého mliečneho sektora. Situácia u nás je mimoriadne kritická,“ upozornila na rokovaní krajín V4+4 slovenská ministerka. „Pokiaľ nedôjde k zmene, hrozí zánik až jednej tretiny slovenských producentov mlieka. Bez spoločného riešenia na úrovni Európskej únie sa však nepohneme.“ S podobnými problémami sa boria aj ďalšie členské krajiny EÚ zo strednej a východnej Európy.

Témou rokovania ministrov poľnohospodárstva bola aj otázka dvojakej kvality potravín. Množstvo výrobkov rovnakej značky má rôzne zloženie. Nižšou kvalitou boli väčšinou postihnuté výrobky určené pre východné trhy členských štátov EÚ. Slovensko spolu s krajinami V4+4 presadzuje, aby všetky tovary vyrábané a distribuované na trhu v EÚ mali rovnakú kvalitu bez ohľadu na to, v ktorom členskom štáte sa vyrábajú. „Práve na základe spotrebiteľských podnetov sme vykonali porovnávacie testy niekoľkých druhov potravinárskych výrobkov. Našli sme značné rozdiely v kvalite aj cene,“ uviedla na rokovaní slovenská ministerka. Slovenské ministerstvo pôdohospodárstva je toho názoru, že tak ako európska legislatíva nastavuje spoločné pravidlá pre bezpečnosť potravín, resp. ich kvalitu, je potrebné riešenie hľadať práve na európskej úrovni.

Zúčastnené krajiny V4+4 prijali spoločné vyhlásenie. Požadujú zavedenie dočasnej cielenej finančnej podpory pre výrobcov v sektore živočíšnej výroby na minimálne takej úrovni ako bola mimoriadna pomoc v roku 2015. Jej cieľom je kompenzovať straty vzniknuté z dôvodu poklesu cien vyplývajúceho z nadprodukcie na trhu EÚ, z ruského embarga a v prípade bravčového mäsa aj negatívnych účinkov ruských obchodných obmedzení týkajúcich sa afrického moru ošípaných.

V súvislosti s diskusiou o budúcej reforme spoločnej poľnohospodárskej politiky navrhujú ministri agrorezortov analýzu možnosti zavedenia podporných opatrení pre organizácie výrobcov v sektore mlieka a bravčového mäsa v rámci spoločnej organizácie trhu na základe už zavedených pravidiel v sektore ovocia a zeleniny.

Ministri zdôraznili potrebu analyzovať súčasnú situáciu v potravinovom dodávateľskom reťazci a posilniť postavenie farmárov. Práve oni predstavujú najviac dotknuté strany v rámci vertikály výroby a odbytu poľnohospodárskych produktov a potravín. Ministri poľnohospodárstva trvajú na zameraní sa na boj proti nekalým obchodným praktikám a hľadaní riešenia v rámci európskeho právneho rámca pre spravodlivé rozdelenie pridanej hodnoty produkcie z poľnohospodárstva a potravinárstva v rámci celého reťazca. Takisto vyzvali Európsku komisiu prispieť k zlepšeniu situácie na trhoch s komoditami a venovať väčšiu pozornosť úlohe výskumu a inovácií v rámci Horizontu 2020.

„Téma posilnenia postavenia poľnohospodárov v potravinovom dodávateľskom reťazci predstavuje jednu z našich hlavných priorít aj počas nadchádzajúceho predsedníctva SR v Rade EÚ,“ vyhlásila ministerka Gabriela Matečná na stretnutí ministrov. „Pozornosť budeme venovať predovšetkým transparentnosti a primeranej deľbe marže v rámci potravinového dodávateľského reťazca a nekalým obchodným praktikám v potravinovom dodávateľskom reťazci .“

Rokovania sa zúčastnili ministri poľnohospodárstva zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Maďarska, Bulharska, Rumunska, Slovinska a Rakúska.

Kontakt: Michal Feik, 0911 566 433


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood