Pre správne fungovanie stránky povoľte Javascript vo Vašom prehliadači.
Tlačové správy EFSA
11-07-2024
Dňa 1. júla 2024 sa 180 popredných odborníkov stalo členmi vedeckých panelov Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) na nové päťročné funkčné obdobie. Odborníci úradu EFSA poskytujú nezávislé vedecké poradenstvo s cieľom chrániť spotrebiteľov, zvieratá a životné prostredie v EÚ.
13-06-2024
V roku 2023 bolo africkým morom ošípaných (AMO) postihnutých 14 členských štátov, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom spôsobilo päťnásobný nárast počtu ohnísk u domácich ošípaných. To sú hlavné zistenia
najnovšej výročnej epidemiologickej správy, ktorú zverejnil Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA).
03-06-2024
V roku 2023 bolo africkým morom ošípaných (AMO) postihnutých 14 členských štátov, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom spôsobilo päťnásobný nárast počtu ohnísk u domácich ošípaných. To sú hlavné zistenia
najnovšej výročnej epidemiologickej správy, ktorú zverejnil Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA).
29-05-2024
Mnohé z najčastejšie chovaných a konzumovaných rýb v EÚ/EFTA (pozn. EFTA - European Free Trade Association) nevykazujú žiadne známky prítomnosti parazitov, ktoré by mohli infikovať človeka. Avšak u niektorých chovaných druhov sa však našli parazity a preto je potrebné získať viac údajov, aby sa určilo, ako sú niektoré parazity rozšírené u chovaných rýb..
22-05-2024
Zásadný význam pre rýchle odhalenie ohnísk vtáčej chrípky (HPAI) a preukázanie neprítomnosti choroby má dohľad po očkovaní, čo umožňuje bezpečný pohyb vtákov.
09-05-2024
Najnovšia správa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) o rezíduách pesticídov v potravinách v Európskej únii (EÚ) je už k dispozícii. Poskytuje prehľad o hladinách rezíduí zistených vo vybraných bežne konzumovaných výrobkoch.
29-04-2024
Vírus vtáčej chrípky sa naďalej šíri v EÚ i mimo nej, pričom spôsobuje vysokú úmrtnosť voľne žijúcich vtákov, prenos na voľne žijúce a domáce cicavce a prepuknutie nákazy na farmách. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vo svojej vedeckej správe hodnotia rizikové faktory potenciálnej pandémie chrípky a súvisiace opatrenia na jej zmiernenie.
22-04-2024
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Francúzska agentúra pre bezpečnosť potravín, životného prostredia a ochrany zdravia pri práci (ANSES) zorganizovali prvý zo série štyroch medzinárodných workshopov o skúmaní horizontu v oblasti zdravia rastlín. Podujatie, ktoré sa konalo 9. - 10. apríla 2024 v sídle agentúry ANSES v Paríži, znamenalo krok vpred pre zdravie rastlín tým, že spojilo globálne odborné znalosti, podporilo spoluprácu a formovalo budúcnosť skúmania horizontu možných vznikajúcich rizík.
18-03-2024
Z najnovšej správy úradu EFSA vyplýva, že hodnoty rezíduí veterinárnych liečiv a iných látok nájdených v zvieratách a potravinách živočíšneho pôvodu v Európskej únii sú stále nízke.
01-03-2024
Podľa správy, ktorú vydal Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC), je rezistencia baktérií rodu Salmonella a Campylobacter voči bežne používaným antimikrobiálnym látkam naďalej často pozorovaná u ľudí aj zvierat.
28-02-2024
V krajinách, ktoré znížili spotrebu antibiotík u zvierat aj ľudí, sa znížil výskyt baktérií odolných voči antibiotikám. Vyplýva to zo štvrtej spoločnej správy o integrovanej analýze spotreby antimikrobiálnych látok a výskytu antimikrobiálnej rezistencie (AMR) u baktérií pochádzajúcich od ľudí a zvierat určených na produkciu potravín (JIACRA IV), ktorú zverejnili Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC), Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Európska lieková agentúra (EMA).
08-02-2024
Najčastejšie hlásenými zoonózami u ľudí v EÚ v roku 2022 boli kampylobakterióza a salmonelóza. Avšak počet prípadov bol stále nižší ako v rokoch 2018 – 2019 pred pandémiou.
31-01-2024
Vystavenie spotrebiteľov anorganickému arzénu v potravinách vyvoláva podľa záverov najnovšieho hodnotenia rizika tohto kontaminantu, ktoré vykonal úrad EFSA, obavy o zdravie. Toto zistenie potvrdzuje výsledky predchádzajúceho posúdenia rizík spojených s prítomnosťou anorganického arzénu v potravinách, ktoré úrad EFSA vykonal v roku 2009.