Pre správne fungovanie stránky povoľte Javascript vo Vašom prehliadači.
Tlačové správy EFSA
15-11-2019

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) navrhol opatrenia na riešenie rizík súvisiacich s dobrými životnými podmienkami (welfare) hydiny.
15-11-2019

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) spolu s Francúzskou agentúrou pre zdravie, bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (ANSES) organizuje vedeckú konferenciu „Zdravie včiel“, ktorá je zameraná na úlohu výskumu pri podpore hodnotenia rizika.
06-11-2019
Ťažiskovým prvkom kontroly šírenia afrického moru ošípaných (AMO) v Európe je zlepšený dohľad, komunikácia a spolupráca. Tak znejú závery hodnotenia rizika AMO, ktoré zverejnil Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA).
18-10-2019
Európska komisia vyhlásila
výzvu na vývoj a vytvorenie výskumnej a inovačnej platformy pre bezpečnosť potravín. Platforma má slúžiť ako nástroj na uľahčenie koordinácie a spolupráce Národných úradov pre bezpečnosť potravín, inštitúcií EÚ, tvorcov politík ako aj vedeckej komunity a laickej verejnosti.
18-10-2019
V októbri 2019 bolo na
zozname Európskej komisie (EK) zverejnených 20 karanténnych škodcov. Tieto škodce boli pre členské štáty EÚ identifikované ako prioritné na základe závažnosti dopadov na hospodárstvo, životné prostredie, ale aj spoločnosť. Patria sem
Xylella fastidiosa, japonský chrobák, ázijský chrobák
Anoplophora glabripennis a pôvodcovia zelenania a čiernej škvrnitosti citrusov.
07-10-2019
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) spustil
verejnú konzultáciu o rizikách, ktoré pre verejné zdravie predstavujú aflatoxíny v potravinách. Aflatoxíny sú mykotoxíny produkované dvoma druhmi plesne Aspergillus, ktorá sa vyskytuje najmä v oblastiach s horúcim a vlhkým podnebím. Je známe, že aflatoxíny majú genotoxické (poškodzujú DNA) a karcinogénne účinky.
03-10-2019
Skončilo sa 2. kolo Európskeho partnerského programu pre hodnotenie rizika (EU-FORA), ktorý realizuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA).
30-09-2019
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) momentálne druhýkrát konzultuje svoju príručku o pesticídoch a včelách.
30-09-2019
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) zverejnil pre verejnosť monitoring médií v oblasti zdravia rastlín. Tzv.
Plant Health Newsletter je teraz možné nájsť priamo na online platforme
EFSA Journal. Newsletter zhromažďuje v médiách publikované články o škodcoch rastlín, ktoré boli identifikované ako potenciálna hrozba pre plodiny, lesy a parky EÚ.
20-09-2019
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) spustil verejnú konzultáciu (VK) ohľadom hodnotenia rizika (HR) rezíduí viacerých pesticídov v potravinách.
16-09-2019
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) publikoval vedecké stanoviská o referenčných výživových hodnotách (DRV) pre sodík a chlorid. Zverejnenie stanovísk predstavuje zavŕšenie desaťročnej práce výživových odborníkov EFSA. Táto dlhá cesta sa začala v roku 2009 po tom, čo Európska komisia požiadala EFSA o aktualizáciu hodnôt. Tie boli totiž naposledy stanovené v 90. rokoch, a to pre makronutrienty ako sú bielkoviny a sacharidy, a tiež pre všetky vitamíny a minerály.
16-09-2019

V akom veku je pre dojčatá bezpečné začať konzumovať ako doplnok k materskému mlieku či dojčenskej výžive jedlá pomocou svojich rúk?
04-07-2019
Úsilie Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), zamerané na zvyšovanie povedomia o zdraví včiel, tento týždeň získalo ocenenie „Excellence“ v rámci ceny ombudsmana EÚ „Collaboration award“.