Pre správne fungovanie stránky povoľte Javascript vo Vašom prehliadači.
Tlačové správy EFSA
09-03-2021

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vydal aktualizovanú príručku k vedeckým údajom, ktoré žiadatelia o autorizáciu novej dymovej arómy predkladajú EFSA. Príručka tiež slúži ako pomôcka pri obnovení alebo úprave existujúcej autorizácie dymovej arómy.
04-03-2021

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) navrhol stratégie surveillance (dohľadu) pre krajiny postihnuté africkým morom ošípaných (AMO). Pomocou nich bude možné určiť, kedy vírus prestal cirkulovať v populácii diviakov.
03-03-2021

Počet hlásených ochorení, spôsobených baktériami Campylobacter a Salmonella, sa zdá byť za posledných päť rokov v Európe stabilizovaný. Vyplýva to z
najnovšej správy o zoonotických ochoreniach, ktorú vypracovali Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).
19-02-2021

Vedkyne a vedci odporúčajú, aby bolo včasné zistenie vírusu SARS-CoV-2 prioritou monitoringu na norkových farmách v EÚ.
16-02-2021

Odborníci a odborníčky na výživu z Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) poskytnú poradenstvo pri vývoji systému označovania výživovej hodnoty na prednej strane balenia potravín v celej EÚ. Ich vedecká expertíza tiež prispeje k stanoveniu podmienok pre používanie výživových a zdravotných tvrdení o potravinách.
12-02-2021

Potravinové systémy stoja na križovatke mnohých kritických výziev pre udržateľnú budúcnosť, ktorým dnes čelíme: od boja proti klimatickej zmene, cez zastavenie straty biodiverzity, až po znižovanie množstva odpadu. Online konferencia ONE – Health, Environment, Society, ktorá sa uskutoční 21. - 24. júna 2022, ponúkne na tieto záležitosti vedecký pohľad.
25-01-2021

Experti Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) už vypracovali súbor vedeckých stanovísk zameraných na hodnotenie bezpečnosti tzv. "nových potravín". EFSA však prvýkrát vydal stanovisko, ktoré hodnotí použitie hmyzu ako potravinového výrobku.
15-01-2021

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) zverejnil praktické opatrenia na vykonávanie požiadaviek nového nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2019/1381 o transparentnosti a udržateľnosti hodnotenia rizika na úrovni EÚ v potravinovom reťazci.
08-01-2021

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) zverejnil novú príručku pre obnovenie povolenia kŕmnych doplnkových látok. Žiadatelia v nej nájdu informácie, ktoré musia zahrnúť do dokumentácie k obnoveniu povolenia.
23-12-2020

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) posúdi na žiadosť Európskej komisie (EK) niekoľko mimoriadnych povolení na používanie neonikotinoidov v cukrovej repe, ktoré udelili členské štáty EÚ v roku 2020. Žiadosť EK sa týka 21 mimoriadnych povolení klotianidínu, imidaklopridu, tiametoxámu a tiaklopridu, ktoré udelili Rakúsko, Belgicko, Chorvátsko, Dánsko, Španielsko, Fínsko, Litva, Poľsko, Rumunsko a Slovenská republika.
23-12-2020

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) spustil verejnú konzultáciu k návrhu vedeckého stanoviska, zameraného na prístup k hodnoteniu možnej prítomnosti vzťahov nemonotónnej reakcie na dávku (non-monotonic dose-response) pre chemikálie. EFSA vyzýva vedeckú komunitu, regulačné poradné orgány a ďalšie zainteresované strany, aby zaslali spätnú väzbu do 04. 02. 2021.
04-12-2020

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vyvinul nástroj, ktorý pomôže prevádzkovateľom potravinárskych podnikov pri označovaní dátumu na potravinách. Vďaka nástroju sa jednoduchšie rozhodnú, kedy na svojich výrobkoch použiť výraz „dátum spotreby“ (use by) alebo „dátum minimálnej trvanlivosti“ (best before).