Facebook Statistics
Značka Kvality

Matečná: Potenciál slovenských potravín presahuje európske hranice

25-02-2019

Slovensko malo druhýkrát v histórii zastúpenie na najväčšom svetovom veľtrhu potravín a nápojov Gulfood Dubai. Slovenskí potravinári predstavili pod národným stánkom výrobky s vysokým exportným potenciálom. Podujatie priťahuje pozornosť profesionálov z oblasti obchodu s potravinami a nápojmi z celého sveta.

  • Slovensko malo druhýkrát zastúpenie na najväčšom svetovom veľtrhu v Dubaji
  • Slovenskí potravinári predstavili výrobky takmer 100 000 návštevníkom
  • Národnú expozíciu zorganizovala agentúra SARIO v úzkej spolupráci s MPRV SR

„Potenciál slovenských potravín presahuje nielen naše národné, ale aj európske hranice. Slovenskí výrobcovia dokážu produkovať špičkovú kvalitu, o ktorú je aj na Blízkom východe záujem. Presvedčili sme sa o tom už vlani, kedy malo Slovensko na najväčšej svetovej prehliadke potravín Gulfood Dubai absolútnu premiéru. Tento ročník v Dubaji sme už neboli v pozícii nováčika a presne sme vedeli, aké výrobky majú najväčšiu šancu uplatniť sa na miestnom trhu. Teším sa, že do spoločnej národnej expozície sa podarilo dostať 8 výrobcom, ktorí zaujali svojím sortimentom,” uviedla vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná.

Národnú expozíciu zorganizovala agentúra SARIO v úzkej spolupráci s MPRV SR. Vystavovalo pod ňou 8 slovenských výrobcov:

  • KOLIBA, a. s. – výrobca mliečnych produktov
  • RISO-R, s.r.o. – výrobca ovocných džemov
  • Advedia, s.r.o. – výrobca vitamínových a energy drinkov v prášku
  • SweetPro, s.r.o. – výrobca čokolády LYRA
  • ng. Ján Cibulka – GCM – KOM – výrobca bio snackov
  • Celpo, s.r.o. – výrobca celozrnných pufovaných produktov
  • Školské hospodárstvo – Búšlak, s.r.o. – výrobca bio a natur slnečnicového oleja, bio mlieka a pestovateľ bio špaldy, slnečnice a krmovín, čerstvej zelenej bio špargle
  • GAS Familia, s.r.o. – výrobca štiav, octu a horčice

„V rámci podnikateľskej misie pricestovalo na veľtrh 8 slovenských spoločností, ktoré produkujú potraviny s vysokým exportným potenciálom. Gulfood Dubai je pre nich unikátnou príležitosťou otvoriť si nové obzory a nazbierať obchodné kontakty,” poznamenal Milan Lapšanský, generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR.

Najväčší prezentačný a kontraktačný veľtrh vlani absolvoval aj slovenský výrobca funkčných nápojov Divas drink International. V Spojených arabských emirátoch sa mu podarilo nadviazať spoluprácu s reťazcom Carrefour.

„Návšteva veľtrhu nám umožnila získať lepší prehľad o konkurenčných produktoch v regióne a pomohla nám doladiť množstvo detailov, ktoré boli potrebné pre uzavretie obchodu. Z nášho pohľadu je návšteva takéhoto podujatia osožná pre výrobcov, ktorí majú zmapované možnosti daného trhu a chcú návštevu využiť na uzavretie kontraktov s lokálnymi partnermi,” uviedla riaditeľka Divas drink International Lucia Tarnóczy.

Slovenský export potravín na trh Spojených arabských emirátov (SAE) má z dlhodobého hľadiska rastúci trend. Podľa aktuálne dostupných štatistických údajov dosiahol v roku 2018 za január až november 0,7 milióna eur. V rámci agrárneho obchodu má Slovensko so SAE dokonca kladné saldo obchodnej bilancie. Slovenskí potravinári exportujú do krajiny najmä cukrovinky bez kakaa, bielu čokoládu a potravinárske prípravky.

Veľtrh Gulfood Dubai je s plochou jeden milión m2 najväčším potravinovým veľtrhom na svete. Takmer 5 000 vystavovateľov z celého sveta pokrýva široký sortiment potravinárskych výrobkov od nápojov, olejov, tukov, strukovín, cukroviniek, mliečnych výrobkov, cereálií, cez zmrzlinu, mäso, polotovary až po bezlepkové či vegan výrobky a produkty určené pre diabetikov.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood