Facebook Statistics
Značka Kvality

Mičovský: Povznesieme región Muránskej planiny

02-07-2020

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský rokoval na zasadnutí komisie pre environmentálny, ekonomický a sociálny rozvoj regiónu Muránska planina. Na stretnutí sa zúčastnili aj ďalší významní predstavitelia vlády, Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR), ako aj samotný predseda NR SR Boris Kollár.

  • Na MŽP SR dnes zúčastnené strany rokovali o riešeniach NP Muránska planina
  • Vláda SR hľadá spôsob, ako povzniesť región Muránskej planiny
  • Mičovský: Národný park musíme chcieť všetci

„Minulá vláda rúbala lesy a na prírodu nemyslela. My chceme porodiť zdravý národný park a hľadáme spôsob, ako povzniesť celý región, ktorý je jedinečný. Lesy totiž nie sú bankou pre štátny rozpočet, ale poisťovňou pre zdravý život krajiny," uviedol minister Ján Mičovský.

Na Ministerstve životného prostredia SR sa dnes uskutočnilo veľké stretnutie všetkých zúčastnených strán s predstaviteľmi samosprávy, ochrany prírody i lesníkmi. Cieľom bolo nájsť spoločnú dohodu.

Muránska planina je nádherný kút Slovenska, ktorý si vyžaduje významnú starostlivosť. Revitalizácia regiónu okolo tohto Národného parku je nevyhnutná. Aktuálne je pripravený projekt zonácie, ktorý počíta v zmysle platného zákona s 50 percentami bezzásahového územia. Zástupcovia zúčastnených strán na zasadnutí hľadali spôsob, ako by tieto plány prijala verejnosť, ktorá tam žije.

Minister Mičovský ocenil konštruktívnu atmosféru rokovania. „Cieľom vlády je povzniesť celý tento región. Nechceme regulovať a obmedzovať, ale rozvíjať. Chceme tu mať národný park, ktorý budeme chcieť všetci. Musíme ponúknuť symbiózu toho, ako je možné chrániť územie a pritom z toho profitovať," uviedol Mičovský.

Šéf agrorezortu vyjadril vďaku lesníkom z tejto oblasti, ktorí sa zaslúžili práve o to, že celá štrnástina populácie hlucháňa žije práve v stredných častiach Národného parku Muránska planina.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood