Facebook Statistics
Značka Kvality

Mikrobiálna rezistencia v EÚ: alimentárne infekcie sa stávajú ťažšie liečiteľnými

06-03-2020

Salmonella a Campylobacter sa stávajú rezistentnejšími na ciprofloxacín, jedno z antibiotík prvej voľby na liečenie infekcií spôsobených týmito baktériami. Takéto stanovisko je súčasťou najnovšej správy o mikrobiálnej rezistencii v oblasti zoonóz, ktorú dnes zverejnilo Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA). Správa prináša informácie aj o niektorých pozitívnych trendoch.

Najnovšie údaje o ľuďoch, zvieratách a potravinách ukazujú, že veľká časť baktérií Salmonella je rezistentná voči viacerým liečivám (rezistentná voči trom alebo viacerým antimikrobiálnym látkam). U ľudí je rezistencia na ciprofloxacín bežná, najmä v prípade určitých typov salmonel. Rezistencia na vysoké koncentrácie ciprofloxacínu sa celkovo zvýšila z 1,7 % (2016) na 4,6 % (2018). Pokiaľ ide o Campylobacter, 16 z 19 krajín uvádza veľmi vysoké alebo extrémne vysoké percento rezistencie na ciprofloxacín.

Vysoké percento rezistencie na ciprofloxacín je hlásené aj u baktérií SalmonellaEscherichia coli (E. coli) z hydiny. Ciprofloxacín je fluórchinolón, čo je skupina antimikrobiálnych látok klasifikovaných ako kriticky dôležité na použitie u ľudí. Ak fluórchinolóny stratia svoju účinnosť, vplyv na ľudské zdravie by mohol byť významný. Kombinovaná rezistencia (t.j. súčasná rezistencia na dve kriticky dôležité antimikrobiálne látky) na fluórchinolóny a cefalosporíny tretej generácie u Salmonella a na fluórchinolóny a makrolidy u Campylobacter, však zostáva nízka.

EFSA aktualizovala online interaktívny nástroj, pomocou ktorého je možné sledovať stav mikrobiálnej rezistencie v EÚ.

 

Správa pre rok 2018 ďalej uvádza zoznam ojedinelých prípadov infekcie Salmonella u ľudí s rezistenciou na karbapenémy, antimikrobiálne látky poslednej línie.

Mike Catchpole, hlavný vedecký pracovník ECDC: „Zistenie rezistencie na karbapeném u baktérií pochádzajúcich z potravín v EÚ je problémom. Najúčinnejším spôsobom, ako zabrániť šíreniu kmeňov rezistentných na karbapeném, je pokračovať v skríningu a okamžite reagovať na pozitívne detekcie. ECDC v snahe bojovať proti pretrvávajúcej hrozbe zoonotických infekcií odolných voči antimikrobiálnym látkam spolupracuje s členskými štátmi EÚ a EFSA, uplatňujúc prístup „One Health“, s cieľom zlepšiť včasné odhalenie a monitoring.“

Správa obsahuje aj kľúčové indikátory výsledkov, ktoré pomáhajú členským štátom EÚ posúdiť ich pokrok pri znižovaní používania antimikrobiálnych látok a v boji proti mikrobiálnej rezistencii.

U zvierat určených na výrobu potravín sa súhrnný indikátor citlivosti na všetky antimikrobiálne látky v období rokov 2014 - 2018 zvýšil v prípade E. coli v takmer 25 % členských štátoch (6). Je to pozitívny vývoj, pretože to znamená, že v týchto krajinách by v prípade potreby mala liečba antimikrobiálnymi látkami vyššiu šancu na úspech. V období rokov 2015 - 2018 približne 40 % členských štátov (11) pozorovalo klesajúce trendy vo výskyte E. coli produkujúcej širokospektrálne β-laktamázy (ESBL) alebo E. coli produkujúcej AmpC. Je to dôležité aj preto, že E. coli produkujúca ESBL-AmpC je zodpovedná za vážne infekcie u ľudí.

Pokiaľ ide o antimikrobiálne látky poslednej línie, rezistencia na kolistín nebola bežná v prípade Salmonella a E. coli. E. coli produkujúca karbapenemázy sa nezistila u brojlerov, moriek a mäse z brojlerov.

Pozitívne nálezy u zvierat určených na výrobu potravín sú povzbudivé, pretože sú znakom zlepšenia. Musíme však ďalej preskúmať dôvody tejto zmeny. Mikrobiálna rezistencia je vážnou hrozbou pre zdravie ľudí a zvierat na celom svete (One Health) a vyžaduje si globálne kroky, uviedla Marta Hugas, vedúca vedkyňa EFSA.

U ľudí je ďalším povzbudzujúcim trendom pozorovaným v rokoch 2013 - 2018 pokles rezistencie na ampicilín a tetracyklíny u Salmonella Typhimurium v mnohých krajinách.

Súhrnná správa EÚ (The European Union Summary Report on Antimicrobial Resistance in zoonotic and indicator bacteria from humans, animals and food in 2017/2018) je výročnou publikáciou ECDC a EFSA, ktorá sa zaoberá stavom mikrobiálnej rezistencie u baktérií ovplyvňujúcich ľudí, zvieratá a potraviny.

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:

EFSA Media Relations Office
Tel. +39 0521 036 149
Email [email protected]

Iní ako predstavitelia médií sa môžu obrátiť na Ask EFSA Service.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood