Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Mimoriadne povolenie lovu raticovej zveri v čase ochrany

20-12-2022

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, v súvislosti s hľadaním efektívneho riešenia znižovania stavov raticovej zveri, s cieľom predísť neúmerným škodám spôsobeným zverou na lesných porastoch a poľnohospodárskych kultúrach, vydalo mimoriadne povolenie lovu niektorých druhov zveri v čase ochrany. Zároveň v rámci svojej kompetencie povoľuje výnimky z niektorých zakázaných a nesprávnych spôsobov lovu.

Z údajov poľovníckej štatistiky ako aj z Koncepcie rozvoja poľovníctva v SR –  národného programu poľovníctva a zachovania genofondu voľne žijúcej zveri vyplýva,  že stavy jelenej, muflonej a danielej zveri vo viacerých oblastiach Slovenka dlhodobo prekračujú normované kmeňové stavy, čo spôsobuje škody v poľnohospodárstve,  dochádza tiež k poškodzovaniu lesných porastov,  chránených biotopov a rastlín. 

Toto mimoriadne povolenie, ktoré by malo pomôcť k dosiahnutiu normovaných kmeňových stavov raticovej zveri a tým k znižovaniu škôd, nie je pre užívateľa poľovného revíru povinnosťou, ale možnosťou. V prípade lovu na nepoľovnej ploche je naďalej  potrebné mimoriadne povolenie vydané okresným úradom podľa zákona o poľovníctve.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood