Facebook Statistics
Značka Kvality

Minister Ľubomír Jahnátek prijal veľvyslankyňu Bulharskej republiky

08-02-2013

(Bratislava, 8.2.2013) Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek prijal mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Bulharskej republiky v SR  Margaritu Genevu,  spolu s obchodným radcom veľvyslanectva Dinkom Urumovom.

Toto prijatie sa konalo za účelom prerokovania spoločného zasadnutia vlád Slovenskej a Bulharskej republiky. Obe krajiny si v roku 2013 pripomenú 1150. výročie príchodu Cyrila a Metoda do tohto regiónu. Bulharský premiér v novembri 2012 navrhol slovenskému premiérovi, aby pri tejto príležitosti zorganizovali spoločné zasadnutie slovenskej a bulharskej vlády. Rokovať by  mali o témach, ktoré ešte viac prehĺbia hospodársku spoluprácu medzi našimi krajinami. Na zasadnutí, ktoré by sa mohlo uskutočniť koncom mája 2013, budú podpísané aj konkrétne dohody. 

Minister Jahnátek spolu s pani veľvyslankyňou načrtli témy, v ktorých by obe krajiny mali záujem prehĺbiť spoluprácu. Jedná sa o oblasti ako budúcnosť spoločnej poľnohospodárskej politiky, odborná vedecko-technická spolupráca, spolupráca s lesníkmi a poľovníkmi, rastlinná a živočíšna výroba a aquakultúra.

Z hľadiska našich 20 ročných vzťahov sa otvorila možnosť urobiť analýzu ďalšieho možného smerovania vo vzájomnej spolupráci. Príležitosťou môžu byť aj oslavy svätých Cyrila a Metoda. V Bulharsku je to  jeden z najvýznamnejších sviatkov, preto je   možnosťou  využiť  túto udalosť v prehlbovaní  vzájomných vzťahov.

Margarita Geneva zdôraznila, že  Bulharsko má záujem zúčastňovať sa na spolupráci v rámci krajín V 4. Deklaruje pripravenosť nájsť ďalšie možnosti jej rozvoja aj v rámci  tohto zoskupenia.

Minister Ľubomír  Jahnátek zdôraznil dlhú spoločnú históriu, aj spoločnú súčasnosť a mnoho problémov, ktoré budeme spoločne zdieľať v budúcnosti. Obe krajiny sa riadia spoločnými pravidlami EÚ. „Poľnohospodárska oblasť je veľmi citlivá. Výrazne sa znížila zamestnanosť v tomto rezorte pracuje  asi 110 tisíc ľudí, pri vstupe do EÚ to bolo asi 350 tisíc. Sebestačnosť vo výrobe potravín klesla na 46 %. Je to jedna z daní, keď sme museli otvoriť trh. Vláda sa snaží zvrátiť tento vývoj a znova nastavuje pravidlá. „Jedným z prvých bodov vzájomných slovensko-bulharských rokovaní by mohla byť otázka  formovania záverečných aktov spoločnej poľnohospodárskej politiky. – zdôraznil Ľubomír Jahnátek.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood