Facebook Statistics
Značka Kvality

Minister Ľubomír Jahnátek zahájil pracovnú cestu do Číny

25-11-2015

(Peking, 25. novembra 2015) - Minister pôdohospodárstva odcestoval na zahraničnú pracovnú cestu do Číny, aby podpísal Memorandum o porozumení medzi Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky a Všeobecnou správou pre dohľad nad kvalitou, kontrolou a karanténou (AQSIQ) Čínskej ľudovej republiky.

Zahraničnú delegáciu po príchode privítal Qu Wenchu, senior viceprezident spoločnosti Huawei Technologies, spolu s generálnou riaditeľkou spoločnosti Huawei pre Slovensko pani Liang Yan.

Po spoločnom obede navštívila delegácia výstavisko "Exhibition Center" spoločnosti Huawei, ktoré je súčasťou výrobného areálu. Spoločnosť funguje na slovenskom trhu od roku 2006 a špecializuje sa na informačné technológie a techniku. O rozvíjajúcej sa spolupráci svedčí počet zamestnancov v regiónoch Banskej Bystrice, Žiliny, Nitry, Košíc, Trnavy a Bratislavy, ktorý prekročil 70-ku. V diskusii predstavitelia spomenuli aj spoluprácu s Ministerstvom školstva a zabezpečenie systému videokonferencií počas blížiaceho sa predsedníctva SR (SK PRES).

Včera sa delegácia MPRV SR na čele s ministrom Ľubomírom Jahnátkom stretla s predstaviteľmi čínsko-česko-slovenskej farmy priateľstva. Rokovanie sa nieslo v naozaj priateľskom duchu, z ktorého zišla veľmi produktívna diskusia. Prezident farmy Lv Zhenhua na úvod prezentoval základné informácie o farme, ktorá bola založená v roku 1956, kedy ČĽR vtedajšia ČSR darovala 670 traktorov. Hoci je už farma súčasťou Zhong Jie - rozvinutej industriálnej zóny, z úcty k našej spolupráci si zachovala pôvodné pomenovanie dodnes. Na rozlohe 268 km2 pracuje viac ako 40 tis. zamestnancov. Z celkového ročného príjmu 1,5 mld. eur predstavuje poľnohospodárstvo približne 3%. Za posledné desaťročie sa smerovanie farmy začalo odchyľovať od tradičného poľnohospodárstva a celkovo dnes chová okolo 50 tis. kusov hovädzieho dobytka.  Ako uviedol minister Jahnátek, podporujeme investície do Číny.

"Sme tu preto, aby sme podporili spoluprácu našich krajín v poľnohospodárstve. Je potrebné otvoriť trh do Číny na úrovni ministra, aby naši podnikatelia mohli expandovať na tento trh a otvoriť tak nové vzájomné obchodné cesty," poznamenal Ľubomír Jahnátek. Spoločne prediskutovali aj problematiku bezpečnosti potravín, ktorá je v Číne v porovnaní so Slovenskom neistá.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood