Facebook Statistics
Značka Kvality

Minister Samuel Vlčan navštívil mlyn a pekáreň

04-04-2022

Mlyn v Kolárove aj pekáreň v Dunajskej Strede majú dostatok obilia a múky. Šéf agrorezortu sa bol presvedčiť priamo v prevádzkach, ako ich zasiahla situácia s nárastom cien komodít, energií  a vojnovým konfliktom na Ukrajine. Opäť sa potvrdilo, že vďaka členstvu v EÚ sa slovenskí spotrebitelia nemusia obávať nedostatku potravín.  

Ako v mlyne, tak aj v pekárni je  zásobovanie surovinami  plynulé a firmy sa neobávajú výpadku pšenice, či múky pre vojnu na Ukrajine. Rovnakými informáciami o dostatku disponuje aj agrorezort z vlastného štatistického zisťovania, podľa ktorého máme až do novej úrody  obilia dvojnásobne viac, ako sú ročné potreby Slovákov. ,,Ďakujem vedeniu mlynu aj pekárne, že mi otvorene poskytli informácie o svojich prevádzkach. Zároveň ma informovali o aktuálnych problémoch, ale aj riešeniach, vďaka ktorým sa nemusíme obávať, že na pultoch nenájdeme dostatok čerstvého pečiva,“ uviedol minister Samuel Vlčan.

Mlyn v Kolárove má zásoby pšenice do júna, ako uviedol člen vedenia spoločnosti Levente Varga, problémom sú extrémne rýchlo rastúce ceny komodít a vstupné náklady. S rovnakým problémom bojuje aj pekáreň Danubia v Dunajskej Strede. Podľa riaditeľky Soni Majthényiovej museli zvyšovať ceny začiatkom roka a aj od 1. apríla.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) preto pripravuje vyplatenie tzv. Zelenej nafty v skoršom termíne a ďalšie podporné schémy pre spracovateľov, aby pomohlo podnikom. Taktiež rokuje s bankami o úveroch, ktoré by pomohli podnikom prečkať krízové obdobie.

Kľúčovým opatrením, ktoré sa však nedá urobiť v krátkom čase, je modernizácia potravinárskych prevádzok a posilňovanie vertikál: ,,V mlyne sme hovorili o projekte, s ktorým sa chcú uchádzať o prostriedky z aktuálne otvorenej výzvy v hodnote 170 miliónov EUR. Aj riaditeľka pekárne hovorí, že pravidelne inovujú svoje zariadenia a vybavenie, aby spĺňali vysoké štandardy výroby. Mojím cieľom je podporovať tieto aktivity našich potravinárov v maximálnej možnej miere a aktivovať jednotlivé články výrobnej vertikály k bližšej spolupráci, iba tak bude odolnejšia voči cenovým nárastom, ktoré vidíme v súčasnosti,“ uzavrel minister Vlčan.  

Rodinná firma Mlyn Kolárovo zamestnáva 75 ľudí, ročne nakupuje 140 tisíc ton pšenice iba od domácich prvovýrobcov. Za rok Mlyn Kolárovo vyprodukuje 110 tisíc ton múky, pričom 55% z vyprodukovanej múky zostáva doma a 45% predáva mimo Slovenska, pekárom do Rakúska, Maďarska a Rumunska. V obchodoch sa v kilovom balení predáva múka z Kolárova na domácom, českom a maďarskom trhu.

Pekáreň Danubia, a. s. v Dunajskej Strede zamestnáva 110 ľudí na 2 pracovné smeny, ktorí pečú 70 druhov chlebových výrobkov a 40 druhov pečiva. Výrobky dodávajú do obchodných reťazcov v okresoch Dunajská Streda, Komárno, Galanta, Senec, Nové Zámky a Piešťany.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood