Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Ministerka Zdenka Kramplová na tlačovej besede 1.4.2008

01-04-2008

Veľkonočné kontroly

- Štátna veterinárna a potravinová správa SR ako jeden z orgánov potravinového dozoru cielenou kontrolou vykonala akciu „Veľká noc 2008“ situovanú do 9. až 12 týždňa.

- Na kontroly bolo nasadených 164 inšpektorov regionálnych veterinárnych a potravinových správ.

- Bolo skontrolovaných 1346 predajní, z čoho predaj mäsa jatočných zvierat a hydiny, predaj mäsových výrobkov, mliečnych výrobkov a vajec prevažoval nad inými živočíšnymi komoditami.

- Pri kontrolách bolo zistených 241 nedostatkov z toho 65% najmä pri predaji  mäsových výrobkov.

- Nedostatky sa zisťovali nedodržiavaním hygieny ich predaja a skladovania prevažne v oblasti porušovania teplotných režimov, v označovaní a v prekročení doby spotreby.

- Kontroly sa zamerali tiež na spôsob ambulantného predaja potravín priamo z vozidiel vykonávaný slovenskými predajcami ale i predajcami iných členských štátov EÚ. Takto sa skontrolovalo 19 predajcov, pričom u 2 boli zistené nedostatky.

- V prípade potravín živočíšneho charakteru pôvodom z iných členských krajín sa skontrolovalo 52 miest určenia týchto zásielok.

- Pri kontrolách bolo odobratých 542 vzoriek potravín k laboratórnemu vyšetreniu v úradných laboratóriách – Štátnych veterinárnych a potravinových ústavoch z toho prevažne mäsových a mliečnych výrobkov.

- Za zistené nedostatky bolo uložených 150 správnych konaní, 86 blokových pokút vo výške 67.700.-Sk, ,Bol vydaný zákaz umiestnenia na trh 938,9kg výrobkov v celkovej hodnote 135.442,70-Sk.

Bezpečnosť potravín

- Bezpečnosť potravín je prioritou Ministerstva pôdohospodárstva SR v celom potravinovom reťazci od výroby po predaj

- Ministerstvo pôdohospodárstva je od decembra 2007 cez svoj Odbor bezpečnosti potravín a výživy podpísaním dohody ustanovený za národný Kontaktný bod Slovenskej republiky pre technické a vedecké otázky pre spoluprácu s EFSA, čo je Európsky úrad pre bezpečnosť potravín, sídliaci v Parme

-   MP SR v roku 2007 vytvorilo 25 národných odborných vedeckých skupín, ktoré sú tvorené viac ako 200 vedcami z výskumných ústavov, univerzít, SAV, ale i zástupcami z oblasti úradnej kontroly a výroby

- V súčasnosti pôsobí v pracovných skupinách EFSA 28 slovenských expertov v oblasti pohody a zdravia zvierat, zdravia rastlín, GMO, bezpečnosti krmív, mikrobiálnej rezistencie, výživy a kontaminácie potravín. Slovenskí vedci sa prostredníctvom Kontaktného bohu zapojili napríklad i do projektov vedeckého hodnotenia rizika nanotechnológii na bezpečnosť potravín, hodnotenia rizika z rôznych rastlinných extraktov pre výrobu potravín a výživových doplnkov, i do oblasti vedeckého hodnotenia rizika účinku akrylamidu na ľudský organizmus.

- Akrylamid je pomerne dobre známou a preskúmanou karcinogénnou látkou, ktorá vyvoláva u ľudí nádorové ochorenia. Patrí ku kontaminantom, ktoré vznikajú v potravinách pri bežnom spôsobe tepelnej úpravy jedál najmä s vyšším obsahom sacharidov (napríklad chlieb, cereálne výrobky, zemiakové lupienky, predsmažené zemiakové hranolky, či pražená a instatná káva). EÚ zistila, že akrylamid v potrainách nepriaznivo pôsobí na zdravie ľudí pre svoj karcinogény účinok a  slovenský vedecký tím našiel možnosť odbúrania akrylamidu v potravinovej matrici priamo počas technologických postupov výroby potravín. Tieto zistené poznatky boli poskytnuté EFSA a taktiež sa o výsledky riešenia prejavila záujem aj významná firma DSM s celosvetovým pôsobením, zástupcovia ktorej už dvakrát navštívili Výskumný ústav potravinársky za účelom nadviazania vedeckej spolupráce v tejto oblasti

- Všeobecne záväzným právnym predpisom Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR k zákonu o potravinách je podľa § 3 ods.1, § 30 ods.1 a § 30a Potravinový kódex SR, ktorý ustanovuje požiadavky na zdravotnú neškodnosť, hygienu, zloženie a kvalitu potravín, zložky, ako aj technologické postupy používané pri výrobe potravín a požiadavky na balenia jednotlivých potravín, manipuláciu s nimi a ich umiestňovanie na trh, ako aj zásady na odber vzoriek a vyšetrovanie potravín

- súčasťou systému bezpečnosti potravín je úradná kontrola, ktorá sa týka celého potravinového reťazca

- V roku 2007 bolo prekontrolovaných 20 362 objektov, vykonaných 36 934 kontrol u primárnych výrobcov (prvovýroby), výrobcov a baliarni, u distribútorov a dopravcov, v maloobchode, pričom 9269 prípadoch bolo zistené nedodržiavanie ustanovení zákona ako nedostatky v celkovej hygiene, nedostatky v označení, nedostatky v správnej výrobnej praxi (HACCP), nedostatky v zložení potravín (prítomnosť nežiaducich látok). Najviac nedostatkov bolo zistených v maloobchode a to až v  7 265 objektoch, čo tvorí 78,37 %, pričom nedostatky sa týkali prevažne prevádzkovej hygieny (73,8 %).

- Vo výrobe boli zistené nedostatky v 1124 objektoch, čo tvorí 12,13 %, pričom nedostatky sa týkali prevažne prevádzkovej hygieny (19,10 %).

- V priebehu roka 2007 boli prevádzkovateľom potravinárskych podnikov uložené nasledovné sankcie a pokuty:

- 1 465 uložených opatrení rozhodnutím riaditeľa na odstránenie nedostatkov najmä za nevyhovujúcu hygienu a nedodržiavanie správnej výrobnej praxe,

- uložených 1 541 pokút rozhodnutím riaditeľa pri výrobe potravín, manipulácii s nimi a ich umiestňovaní na trh podľa § 28 zákona NR SR č.152/1995 Z.z. o potravinách v znení neskorších predpisov v hodnote 17 595 870 Sk najmä za predaj výrobkov po dátume spotreby, nevyhovujúce výrobky a nevyhovujúcu hygienu,

- uložených 2 955 blokových pokút fyzickým osobám pri výrobe potravín manipulácii s nimi a ich umiestňovaní na trh podľa § 29 zákona č.152/1995 Z.z. o potravinách v znení neskorších predpisov v hodnote 1 835 400 Sk.

- vydaný zákaz manipulácie s výrobkami - na 974 merných jednotiek výrobkov v hodnote 110 170 Sk,

Napríklad ide o: ochutené mlieko, konzumné vajcia, hlboko zmrazenú hydinu

- vydaný zákaz umiestnenia na trh na 124 475 merných jednotiek nevyhovujúcich výrobkov v hodnote 5 984 391 Sk,

Napríklad ide o: Oravskú slaninu, rybacie filety a mäkké mäsové výrobky

- vydaný príkaz na stiahnutie 5 038 merných jednotiek nevyhovujúcich potravín v hodnote 439 138 Sk,

Napríklad ide o: mäkké mäsové výrobky, pečeňový syr, konzumné mlieko s nevyhovujúcim obsahom tuku

- vydaný príkaz na zneškodnenie 889 merných jednotiek nevyhovujúcich potravín v hodnote 103 601 Sk.

Napríklad ide o: čerstvé mäso, mäsové výrobky, mleté mäso, mäsové prípravky, mlieko, mliečne výrobky, vajcia, ryby a produkty rybolovu

- Do laboratórií Štátnych veterinárnych a potravinových ústavov bolo odobratých 25 310 úradných vzoriek, z ktorých 1 199 vzoriek, t. j. 4,74 % nevyhovelo požiadavkám Potravinového kódexu SR alebo iným záväzným právnym predpisom.

- Z celkového počtu odobratých vzoriek nevyhovelo platnej legislatíve v mikrobiologických ukazovateľoch 96, v kontaminantoch 104, v aditívnych látkach 102, v označovaní 479, v senzorických ukazovateľoch 179 vzoriek a vo fyzikálno-chemických ukazovateľoch 269 vzoriek.

- Z pohľadu jednotlivých komodít boli najvyššie počty nevyhovujúcich výrobkov zistené u mäsových výrobkov, vína, mlieka a mliečnych výrobkov, čokolád a cukroviniek, spracovaného ovocia a spracovanej zeleniny, medu, nealkoholických nápojov a koncentrátov na ich prípravu, spracovaných produktov rybolovu.

- Analyzované vzorky boli odoberané vo výrobe a v obchodnej sieti podľa ročných plánov odberu vzoriek, ktoré boli vypracované na základe hodnotenia rizika danej komodity, jednotlivých analytických ukazovateľov a tiež z výsledkov analýz predchádzajúceho obdobia.

- Celkovo bolo odobratých vo výrobe 11 137 vzoriek, čo je 44 % z celkového počtu odobratých vzoriek.

- Vzorky potravín živočíšneho pôvodu na ukazovatele bezpečnosti potravín boli vo výrobe odoberané a vyhodnocované v zmysle zákona č. 39/2007 Z.z. o veterinárnej starostlivosti. Z toho bolo 420 nevyhovujúcich vzoriek (3,77 %).

- V obchodnej sieti bolo celkovo odobratých 14 173 vzoriek, čo je 56 % z celkového počtu odobratých vzoriek, z toho bolo 779 vzoriek nevyhovujúcich (5,50 %). V obchodnej sieti sa odoberali vzorky z domácej produkcie, ostatných krajín EÚ a dovozu z tretích krajín.

Školské mlieko

- Za rok u nás spotrebujeme na jedného Slováka len drasticky málo 151 kíl mlieka a mliečnych výrobkov. V Čechách je to až 250 kíl na osobu.

- Odborníci majú obavy z novej generácie osteoporotikov. Hraničné pre zdravie potrebné množstvá mlieka a výrobkov z neho sú na úrovni 190 kíl na osobu ročne

- Existuje celá rada európskych krajín, kde spotreba mlieka dosahuje trvalé hodnoty okolo 230 kíl na osobu na rok, napríklad Švédsko, Fínsko, Holandsko, Dánsko a iné

- Ministerstvo pôdohospodárstva SR od roku 2004 podporuje zvýšenie spotreby mlieka a mliečnych výrobkov v školách prostredníctvom  programu tzv. „školské mlieko“.

- Tento program nie je nový, už v bývalom Československu v  60. a 70. rokoch  deti dostávali školské mlieko

- Program školského mlieka v Slovenskej republike bol obnovený v roku 1997

- Spotreba mlieka na Slovensku je veľmi nízka

- Základná myšlienka poskytovania pomoci na mlieko a mliečne výrobky pre žiakov je ustanovená v nariadení Rady (ES) č. 1255/1999 o spoločnej organizácii trhu s mliekom a mliečnymi výrobkami

- Podrobnosti tohto programu ustanovuje v národnej legislatíve nariadenie vlády SR č. 412/2007 z o poskytovaní pomoci na spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov pre deti v predškolských zariadeniach a pre žiakov s povinnou školskou dochádzkou.

- Podľa tohto nariadenia sa mliečne výrobky poskytujú deťom v predškolských zariadeniach a žiakom s povinnou školskou dochádzkou (do16 rokov).

- Maximálne množstvo mlieka, resp. mliečneho výrobku prepočítaného na ekvivalentný objem mlieka je najviac 0,25 litra na žiaka a na deň

- Financovanie programu je trojzložkové, ide o prostriedky z EÚ, z národných zdrojov SR a časť platí žiak.

- Uchádzačmi o zabezpečenie mliečnych výrobkov, ktorému sa poskytuje pomoc, môžu byť predškolské zariadenia alebo školy, zriaďovatelia predškolského zariadenia alebo školy a tiež

fyzická osoba - podnikateľ alebo právnická osoba, ktorá v zastúpení jedného alebo viacerých predškolských zariadení alebo škôl alebo príslušného zriaďovateľa predškolského zariadenia alebo školy zabezpečuje pre žiakov mliečne výrobky.

- Do programu sa od roku 2004 zapojilo 6 mliekarní, konkrétne Tatranská mliekareň, Humenská mliekareň, Milsy Bánovce nad Bebravou, Levická mliekareň, Senická mliekareň a Friesland Nitra.

- Od vstupu SR do EÚ sa postupne do projektu zapájalo viac škôl a následne sa zvyšovali i počty poskytnutého mlieka. V období školského roku 2006/2007 sa počet zapojených škôl zvýšil až na 820 a množstvo poskytnutého mlieka a mliečnych výrobkov na  hodnotu 1 343 400 kg. Celková finančná podpora sa predbežne odhaduje na 16 228 900 Sk, z toho 8 631 800 Sk z národných zdrojov a 7 597 100 Sk z Európskej únie. Ide však o predbežný odhad, keďže školský rok 2006/2007 nie je ešte uzavretý.

- Dodávanie výrobkov sa uskutočňuje podľa objednávok škôl (napr. či má škola dostatočné priestory na uskladnenie). Výrobky sa môžu dodávať 1, 2-krát alebo aj viackrát do týždňa. 

Prílohy (dokumenty na stiahnutie)



Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood