Facebook Statistics
Značka Kvality

Ministri poľnohospodárstva ČR a SR budú v EÚ postupovať spoločne

15-04-2013

Vybrané témy budúcej podoby Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP), najmä v oblasti spoločného záujmu, boli predmetom rokovania ministra poľnohospodárstva ČR Petra Bendla a ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomíra Jahnátka v Židlochoviciach. Hovorili tiež o kvalite a bezpečnosti potravín v rámci Európskej únie.

Minister Bendl predstavil oblasti SPP, v ktorých by mohli obe krajiny spolupracovať. Ako prvé zmienil dobrovoľne viazané podpory, takzvaný coupling. Ocenil rovnakú snahu Slovenska o ich navýšenie, až na 15 percent. „Tieto viazané podpory budú v novom programovacom období dôležité pre podporu živočíšnej výroby. Preto Česko žiadalo o nastavenie jednotného limitu pre túto podporu pre nové i staré štáty Únie. Vyjednať sa podarilo navýšenie z pôvodných 10 na 12 percent. Našou ambíciou je, pokúsiť sa v rámci nadchádzajúcich trialógov presadiť navýšenie až na 15 percent,“ povedal minister Petr Bendl.

Minister pripomenul aj ďalší podobný postoj Česka a Slovenska, a to v otázke predĺženia systému SAPS, teda jednotnej platby na plochu. Ocenil marcovú dohodu Rady pre poľnohospodárstvo a rybolov, ktorá  umožňuje predĺženie tohto systému do 31. decembra 2020. Hovoril tiež o dlhodobej priorite ČR, ktorou bolo odstránenie zastropovania priamych platieb (tzv. capping), či aplikácia tohto opatrenia na báze dobrovoľnosti. „Považujem za veľký úspech nášho spoločného úsilia, že do finálneho kompromisu bolo zapracované rozhodnutie Rady Európy o dobrovoľnosti tohto opatrenia. Je však potrebné túto tému ďalej zdôrazňovať. Európsky parlament aj Európska komisia sa totiž ku cappingu postavili odlišne a žiadajú jeho aplikáciu na báze povinnosti,“ uviedol minister Bendl.

Česká a slovenská agrárna diplomacia by mali podľa ministra Bendla koordinovať svoje stanoviská a razantne vystupovať pri presadzovaní spravodlivých podmienok pre poľnohospodárov.

Slovenský minister Ľubomír Jahnátek v tejto súvislosti pripomenul schôdzku so slovenskými europoslancami, ktorých požiadal o pomoc pri presadzovaní záujmov slovenských poľnohospodárov. „Medzi najdôležitějšie priority patrí dorovnanie priamych platieb medzi starými a novými členskými štátmi EÚ, kvóty na mlieko a cukor, alebo výsadbové práva na vinič,“ uviedol Jahnátek.

Pokiaľ ide o kvalitu a bezpečnosť potravín, ministri sa zhodli, že spolupráca ich úradov a dozorných orgánov, vrátane inšpektorov v česko-slovenskom pohraničnom regióne, funguje veľmi dobre. Minister Petr Bendl pripomenul, že v novele zákona o potravinách, predloženej Ministerstvom poľnohospodárstva, sa zvýšili pokuty napríklad za nedodržanie požiadaviek na akosť, dobu trvanlivosti, či správne označenie, a to z 3 na 10 miliónov korún. Od 1. apríla platí aj na Slovensku novelizovaný zákon o potravinách, ktorý umožňuje pri dovoze znehodnotiť nekvalitné potraviny, a to za pomoci technickej farby alebo likvidáciu v kafilérii.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood