Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

MPRV SR pokračuje v boji proti suchu a podpore obnovy infraštruktúry závlah

27-10-2022

Agrorezort dňa 26. 10. 2022 predložil do medzirezortného materiál „Súbor opatrení v oblasti hydromeliorácií pre adaptáciu na zmenu klímy a obnovu infraštruktúry závlah na Slovensku (ďalej „Súbor opatrení“). Materiál je vytvorený ako súčasť programového vyhlásenia vlády SR 2021-24, podporuje boj proti suchu, definuje priority prístupu a podpory v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky, rešpektuje novú koncepciu vodnej politiky, prispieva k adaptácii na zmenu klímy a pomáha k zlepšeniu stavu a zdraviu pôdy. 

Súbor opatrení sa zaoberá udržateľným využitím infraštruktúry hydromeliorácii na Slovensku, ktoré sú v správe štátneho podniku Hydromeliorácie. Ten spravuje odvodňovaciu a tiež závlahovú sieť. Závlahová infraštruktúra je dôležitá na poskytnutie závlahovej vody v čase sucha, akému sme čelili aj tento rok. Na obnovu tejto infraštruktúry MPRV SR vyčlenilo v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky potrebné finančné zdroje. Sieť odvodňovacích kanálov dnes vyžaduje už nový prístup kedy je potrebné nielen odviesť vnútorné a dažďové vody, ale dnes hlavne v krajine zdržať a zadržať. Na tento účel materiál definuje nový prístup, tzv. adaptívny manažment a obnovu odvodňovacích kanálov, ktorý je šetrný ku krajinným prvkom a biodiverzite, súčasne umožňuje zvyšovať hladiny podzemných vôd.

Prioritné ciele súboru opatrení sú: ochrana vidieckej krajiny pred suchom, dezertifikáciou a eróziou pôdy; obnova a zvýšenie zásob vodných zdrojov v krajine; obnova a optimalizácia infraštruktúry závlah; podpora zdravia pôdy, obnovy krajiny a udržateľného obehu živín. Infraštruktúra hydromeliorácií tak podporí potravinovú bezpečnosť a udržanie produkčnej kapacity pôd.

Materiál definuje opatrenia nového prístupu ako sú: adaptívna zmena manažmentu odvodňovacej siete; zabezpečenie dostatku zdrojov vody; obnova infraštruktúry závlahových systémov; opatrenia v oblasti informačného systému a monitoringu v oblasti hydromeliorácií. Súbor opatrení definuje aj užitočné prierezové činnosti ako sú: optimalizácia činnosti štátneho podniku Hydromeliorácie; uplatnenie integrovaného prístupu – lokálneho vodného a pôdneho plánovania; podpora projektovej prípravy projektových zámerov a stavieb v oblasti hydromeliorácií, ale aj uplatnenie vedy, výskumu a inovácii.   

Celková zmena prístupu k spravovaniu a využívaniu závlahovej infraštruktúry a hydromelioračných kanálov prinesie obojstranný úžitok tak pre krajinu, obec a poľnohospodára, ako aj udržateľný a finančne efektívny manažment hydromeliorácií. 

Materiál je dostupný na tomto linku https://www.slov-lex.sk/legislativne-procesy/SK/LP/2022/691?fbclid=IwAR3MlL8W_X0b1YOvzHgMWMWCeOQBmyhMW1HH06jAjiAEAG_PLGCCDPAFkPA


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood