Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

MPRV SR pripomienkovalo Národný integrovaný reformný plán (NIRP)

08-10-2020

Na pôde Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) sa uskutočnilo pracovné stretnutie vedenia MPRV SR so zástupcami z Ministerstva financií SR (MF SR) a Úradu vlády SR. Cieľom rokovania bolo predloženie návrhu priorít agrorezortu k NIRP s názvom Moderné a úspešné Slovensko. Minister Ján Mičovský zároveň odovzdal štátnemu tajomníkovi MF SR Ľubošovi Jančíkovi dokument so zapracovanými pripomienkami rezortu k NIRP, ktorý bol v pondelok oficiálne zverejnený.

Práve NIRP slúži ako rámec pre vypracovanie nového dokumentu s názvom Plán rozvoja a obnovy. Podľa informácií z Úrady vlády SR bolo cieľom NIRP rozprúdiť verejnú diskusiu. MPRV SR predložilo iniciatívne ešte v auguste vlastný návrh národných rámcových programov pod názvom Príprava zelenej, digitálnej a odolnej obnovy pôdohospodárstva. Žiadalo v ňom vyčleniť 2,4 mld. Eur na 10 priorít.

Agrorezort po zverejnení požiadaviek Európskej komisie a po dnešnom rokovaní trvá na 1 mld. Eur pre 4 priority: pozemkové úpravy aj s krajinotvorbou, modernizácia a obnova potravinového dodávateľského reťazca s cieľom zabezpečenia potravinovej sebestačnosti, plán revitalizácie závlah a zadržiavania vody v krajine, ekologickejšie spôsoby obhospodarovania lesa (prírode blízke hospodárenie v lese).

„Máme zodpovednosť za 88 % plochy územia SR a bez nášho rezortu nie je možné uskutočniť reformy v oblasti zelenej ekonomiky a zabezpečiť potravinovú sebestačnosť," uviedol na rokovaní minister Ján Mičovský.

Dôležitým faktom zostáva, že samotný Plán rozvoja a obnovy SR sa bude tvoriť v najbližších dňoch už aj za účasti odborných útvarov Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood